Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Западни издания за изборите в България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


София, 24 октомври 

Кандидатът на управляващата партия в България Росен Плевнелиев спечели първия тур на президентските избори в България, пише френският вестник "Монд".
   Въпреки сливането им с местните избори, активността остана ниска в една страна, която е ударена от кризата и чиято политическа класа до голяма степен е дискредитирана, отбелязва изданието.
   "Монд" посочва, че Плевнелиев ще бъде фаворитът на втория тур. Предвид факта, че президентът на България има предимно церемониални функции, добрият резултат на кандидата на управляващата партия ГЕРБ изглежда преди всичко като успешен плебисцит за "силния човек" в страната - премиерът Бойко Борисов, коментира френският ежедневник.
   "Монд" отчита и отслабването на позициите на крайната десница. Кандидатът на партия "Атака" Волен Сидеров не успя да повтори своя резултат от предишните президентски избори - през 2006 г. - когато стигна до втория тур, отбелязва изданието. С 4 процента от гласовете, въпреки опитите да си върне изгубените позиции, той изглежда не извлече полза от етническото напрежение, което разтърси България през последните седмици, завършва френският ежедневник.
   Британският вестник "Индипендънт" пише в свой материал по темата, че кандидатът на управляващата консервативна партия е спечелил първия тур на президентските избори в България, които са били доминирани от проблемите с безработицата, хроничната корупция и настроенията срещу етнически малцинства. Предизборната кампания бе помрачена от протести в големи градове
 срещу ромите, посочва изданието, като отбелязва и случая с взривяването на колата на журналиста Сашо Диков.

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional