Свободата днес и тук 03 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Българите - напъхани в туршията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мирела Иванова, Deutsche welle

Когато чух във вечерната емисия на една от националните телевизии резултати от допитването с какво са били заети умовете на българите в деня за размисъл, ми идеше едновременно да плача и да се смея, да се гневя и да се възхищавам от собствените си сънародници. В списъка от теми на първо място бе поставена туршията, следваха сметките за ток и отопление, данъците, още нещо и чак на пето място идваха изборите. Анкета, показваща трезвото, приземено здравомислие, благодарение на което сме изградили скептичните си теории и практики за устояване и самосъхранение, малките цели и късичкия хоризонт, да избутаме и този ден, да устискаме и този месец, да издържим и тази зима и да се хванем за зелено.

Кога и как да размишляваме?

 

Така горе-долу изглежда кръговратът на оцеляването по българските земи, матрицата, която ни крепи и изравнява във вековечното търпение, във философията “танто за кукуригу” и ни обещава предвидимост и почти поносим животец. Разсъждавам по въпроса, защото сега, след изминалия изборен ден и преди балотажа, ни предстои цяла почти седмица за размисъл, и сигурно бихме му се отдали, работейки през глава за насъщния, със стиснати зъби и устремен в идното поглед, ако вярвахме на политиците, които избираме.

Всеки от нас си дава сметка, че до трийсети, когато предстои балотаж, ще се сблъскаме с твърде много развързани духове на злото, бесовщини, компромати и вопиющо словоблудство, което освен че ще ни прати в още по-дълбокото на скептицизма, ще ни дозатвори и окончателно в туршията.

Такъв извод ми се мержелее подир пресконференциите на победители и победени, в които всеки държа предвидимото си партийно исо. Царе на късогледата скука без съмнение бяха водачите на БСП, които от години вече лишават България от естествена лява алтернатива. Затова и назовават бедите там, където не са.

Премълчаваната и подценена беда

А една от основните беди я изкрещя - за ужас на ритуали, протоколи и фасади - журналистката Илиана Беновска: за задушаването на свободното слово. Жалко, че никой не я разбра, а колегите й журналисти не се солидаризираха с нейния страшен вопъл. Да, липсата на свободни медии през годините, които да изградят и възпитат свободомислещи и решителни, предприемчиви и активни граждани, ще ни запраща винаги в точка първа: туршията.

 

Липсата на нелицемерна и почтена опозиция, която да е не алтернатива на грабежа и заменките, а на съграждането на модерна България също винаги ще ни запраща в точка първа: туршията.

Двусмислената усмивчица на циника Доган и самооблащението му, че решава националната съдба, изперкването на лумпенизираните и разпенени в крясъците си местни фашистчета, насипното състояние на синята коалиция, олицетворявала и попиляла надеждите на милиони - да изброявам ли още причини, поради които и денят, и седмицата, и животът, дадени ни за размисъл, отвеждат в задънената точка първа, където си оставаме нарязани и накълцани, заляти с много оцет, стерилизирани в самоизяждането си.

От: http://www.dw-world.de/dw/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional