Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Редакционен: Днес прецедент, утре - норма

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Няколко администрации си прехвърлят топката за това кой е виновен, че голяма част от 400 000 граждани, попаднали в забранителния списък, бяха лишени неоснователно от упражняване на основно конституционно право.

Въпреки че живеят постоянно в страната, те фигурират в списъците на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) с адрес в чужбина. В същото време немалък брой живеещи от години в чужбина се оказаха с редовни данни в избирателните списъци и с право да гласуват за кмет и общински съветници.

Тази огромна каша беше изтълкувана от директора на ГРАО Иван Гетов като липса на проблем, тъй като ставало дума само за няколкостотин жалби. И за пореден път прехвърли вината на гражданите, които не били спазили закона за гражданската регистрация или се били забавили.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на чието подчинение е служба ГРАО, обаче призна, че има неправомерно отписани хора от избирателните списъци. Проверка преди първия тур показала, че става дума за 12 хиляди души и било изпратено писмо до кметовете да ги впишат в списъците.

Въпреки това стотици жалби валяха в общинските комисии в неделя, а на балотажите ситуацията ще е същата, тъй като нищо не можело да се направи, понеже срокът за корекции изтекъл на 15 октомври.

И тук на сцената излиза МВР - защото освен от общините ГРАО получава адресните регистрации и от ведомството на Цветан Цветанов. По едно прекрасно съвпадение тази година имаше преброяване, а освен това от година тече масова смяна на личните документи за самоличност и голяма част от избирателите са декларирали настоящия и постоянния си адрес в МВР, където са подавали заявленията си.

Да не забравяме и че именно вътрешният министър е председател на предизборния щаб на управляващата партия и би трябвало да е бил наясно с всички проблеми, които тази несвършена работа ще създаде на вота.

Ощетените все още имат правото да  дадат на съд като солидарни ответници едновременно общината, ГРАО, ЦИК и МВР. А ако не получат справедливост тук - Страсбург е на хоризонта. Търсенето на обезщетение за отнетото им фундаментално конституционно право е единственият начин прецедентите на тези безумни избори да не се превърнат в норми на следващите.
 

От: http://www.dnevnik.bg

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional