Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия удвоява иска срещу НЕК за “Белене”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
News.bg

Над два пъти може да нарасне искът, който изпълнителят на проекта АЕЦ „Белене" „Атомстройекспорт" изисква от НЕК чрез заведеното в Арбитражния съд в Париж дело срещу българската компания, съобщи money.bg.

Това стана ясно от думите на президента на „Атомстройекспорт" Александр Глухов, който участва в международния форум на доставчиците в атомната промишленост „АТОМЕКС Европа 2011", провеждащ се в Прага.

Той обясни, че към днешна дата задълженията на НЕК за извършените вече от руснаците дейности възлизат на над 130 млн. евро. Все още обаче компанията не е решила окончателно дали да увеличи сумата по заведения вече през юли иск за близо 58 млн. евро, посочи Глухов.

Думите му бяха потвърдени и от президента на руската държавна корпорация „Росатом" Сергей Кириенко. Той заяви, че колкото пъти НЕК е поискал отсрочка по някакво плащане, толкова пъти го е получил. Това обаче не може да продължава вечно, подчерта Кириенко.

Припомняме, вчера стана ясно, че рукото предложение за финансиране на проекта за българската АЕЦ „Белене" остава в сила, а самата централа може да бъде построена много бързо.

Преговорите между двете страни по строителството на централата продължават вече няколко години, но без особен успех. През месец юли „Атомстройекспорт" заведе в международния съд в Париж иск на стойност 58 милиона долара относно дейности по изпълнението на проекта. В отговор на това от българската компания заплашиха, че ако руснаците не оттеглят иска си, НЕК ще заведе контраиск на стойност 61 милиона долара.

 

От: http://news.ibox.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional