Свободата днес и тук 03 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЦИК най-накрая обяви окончателните резултати от изборите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Три дни след президентските и местните избори, в нарушение на изборния кодекс, Централната избирателна комисия (ЦИК) най-накрая успя да обяви окончателните резултати от вота.

Двойката, издигната от ГЕРБ, Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са събрали общо 1 349 380 гласа и водят пред Ивайло Калфин и Стефан Данаилов с 375 080 гласа. Според данни на комисията в изборите са участвали малко над 50% от имащите право на глас 6 933 748 души.

Очаквано говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни забавянето на финалните резултати с бавната работа на общинските избирателни комисии в София, Пловдив и Стара Загора, които пресрочиха 24-часовия срок за предаване на всички протоколи от вота.
Заради това закъснение се съкращава и времето на кампанията на кандидатите за президент и вицепрезидент за втори тур, каза говорителят на ЦИК.

Резултатите не създадоха изненади и вече обявените победи още на първия тур на местните избори в общо девет области бяха потвърдени. ГЕРБ печели в четири от тях - София, Бургас, Добрич и Габрово.

В Кърджали кмет трети мандат ще бъде Хасан Азис от ДПС. В Кюстендил досегашният кмет Петър Паунов, издигнат от дясна коалиция, отново ще управлява града. Четвърти мандат градоначалник на Монтана ще е Златко Живков, който бе номиниран от "Вяра, морал, родолюбие, отговорност - национален идеал за единство".

В Пазарджик още 4 години ще управлява Тодор Попов, "вкаран" в надпреварата от инициативен комитет. В Шумен втори мандат печели издигнатият от БСП кандидат и досегашен градоначалник Красимир Костов.

Очакваните с най-голям интерес окончателни данни от изборите в София се оказаха още по-категорични в полза на досегашния кмет Йорданка Фандъкова. Тя събира 53.31% от вота на столичани, докато кандидатът на БСП Георги Кадиев е получил 22.24 на 100 от гласовете, а Прошко Прошков, издигнат от Синята коалиция - 11.5%.

В изборите за президент са участвали 483 938 софиянци от общо 1 107 056, регистрирани в списъците за този вид избор. Броят на действителните бюлетини е 474 99, а на недействителните - 9440.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional