Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Блумбърг": Спират АЕЦ "Белене" заради "Фукушима"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
blitz.bg

Планът на България да изгради АЕЦ в земетръсна зона на река Дунав може да стане първият атомен проект в ЕС, който ще бъде спрян след ядрената катастрофа в Япония, твърди "Блумбърг".

Планът на България да изгради АЕЦ в земетръсна зона на река Дунав може да стане първият атомен проект в ЕС, спрян след ядрената катастрофа в Япония.

От финансовата информационна агенция коментират, че най-бедната страна в Съюза е изправена пред „мисия невъзможна" да довърши централата.

След инцидента във „Фукушима" ще бъдат нужни допълнително над 2 милиарда долара за подобряване на мерките за сигурност, посочва "Блумбърг", като се позовава на доклад на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София.

В него се отбелязва, че допълнителните средства ще направят невъзможно продължаването на проекта. Единственият, който би дал пари за завършването на АЕЦ-а, е руската държавна компания „Росатом”.

Междувременно руският в. "Комерсант" цитира изявление на шефа на "Россатом" Сергей Кириенко, че
Русия е готова да финансира стопроцентово строежа на АЕЦ "Белене", независимо че българската страна ще има в него контролен дял.

БЛИЦ припомня, че за опасността "Белене" да бъде изградена върху земетръсна зона има доклад на БАН от 1990 год.  В него се казва, че на практика Белене е на много несигурно място, а рискът от земетресение там е много сериозен. Тези неща трябва да се кажат ясно на гражданите, защото е безотговорно група хора да вземат решение вместо тях и да застрашават живота им.

От друга страна  британският "Индипендънт" писа , че 44% от АЕЦ по света са в земетръсни зони или в места, застрашени от цунами като това, което сполетя Япония.

Вестникът се позова на ново проучване от април според което, 76 действащи ядрени електроцентрали в Япония, Тайван, Китай, Южна Корея, Индия, Пакистан и САЩ се намират в крайбрежни зони, смятани за уязвими при цунами.

От общо 442 съществуващи АЕЦ повече от една на всеки десет се намират на места с висок или крайновисок риск от земетресения. Това се отнася за АЕЦ в Япония, САЩ, Тайван, Армения и Словения, сочи проучването на Maplecroft. Експертите са обезпокоени, че много от рисковите централи са в страни, които са далече по-неподготвени от Япония./БЛИЦ

       От: http://www.blitz.bg

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional