Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Коментари след избори 2011: Каква демокрация създава политическата култура на поданика

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Доц. д-р Антоний Гълъбов, Нов български университет

Dnevnik.bg  покани политолози да коментират резултатите от проведените президентски и местни избори и ситуацията след тях. Публикуваме мнението на доц. д-р Антоний Гълъбов от Нов български университет.

Изборите установиха състоянието на демокрацията в България. По-голямата част от избирателите подкрепиха управляващата партия и по този начин създадоха реални предпоставки за завършване на нейния мандат. Изборните нарушения бяха отдадени на съчетаването на два вида избори, на новия Изборен кодекс и неопитността на изборната администрация.

Протестите на изгубилите изборите бяха определени като неспособност да се понесе загубата, а преобладаващата част от българските граждани биха искали повече да не се говори за изборните резултати. За пореден път българското общество е склонно да заличи спомените си и да продължи да съществува ден за ден, все така разединено - както по отношение на паметта, така и спрямо очакванията си за бъдещето. Демокрацията не е и никога не е била единствено и само набор от правила и процедури. Затова и нейното качество не може да бъде подобрено чрез промени в процедурите. Същественият въпрос, който за пореден път поставиха тези избори, е: каква демокрация е възможна в условията на доминираща политическа култура от поданически тип?

Поданикът се интересува единствено и само от онова, което държавата би могла да му направи, от нейната сила и готовност да се намеси в личния му живот. Поданическият тип политическа култура само формално се разделя по отношение на предпочитанията си към една или друга партия.

Поданикът възприема политическите партии като част от държавата


и в този смисъл техните ценностни различия нямат съществено значение. Формирането на политическия елит, както и начините, по които той управлява, се възприемат като неща, до които обикновеният поданик няма достъп и на които не може да влияе. В този смисъл, когато гласува, поданикът не избира себе си, а определя чрез своя вот силата на онези, които се стремят към властта.

Говоренето за рисковете, свързани с концентрирането на властта в една партия, нямаше почти никакъв ефект. Точно обратното, за преобладаваща част от активните гласоподаватели в България разделението на властите продължава да бъде неразбираемо и неприемливо изискване, което отслабва държавата и позволява на институциите да си прехвърлят отговорността за несвършената работа. Именно

концентрирането на властта в един център и по възможност в една личност


се възприема като гаранция за стабилност. Поне до появата на друга личност, която изглежда достатъчно силна и решителна, за да оспори правото върху властта.

Българската политическа система се стабилизира на това ниво през последните десет години. Това беше основният резултат от митичното "разбиване на двуполюсния модел", който всъщност никога не е съществувал. Стабилизирането на тази представа, според която процедурите на избор са гаранция за демокрация, не се различава съществено от представата, че наличието на частна собственост сама по себе си е достатъчно условие за ефективно действаща пазарна икономика.

В тази политическа среда активни избиратели останаха най-често хората с по-висока възраст, средно и по-ниско образование, живеещи в по-малки населени места, зависими в своите доходи основно от държавните институции. Тази група от избиратели определя профила на българския политически елит спрямо собствените си представи за властта и степента на собствената си зависимост от нея. Групите в активна възраст, със средно и по-високо образование, живеещи в големите градове, които разчитат все повече на доходи от собствената си инициатива, трайно се оттеглиха от активно участие в изборния процес. В очакване на някаква неясна промяна гражданите предпочетоха да останат поданици, прехвърляйки на политиците отговорността за собствения си избор.

Установяването на демокрацията отново бе оставено в ръцете на управляващите

Избирателите за пореден път прехвърлиха отговорността за състоянието на демокрацията на политическия елит, а той изглежда все по-убеден в липсата на реална необходимост от нея. Властта остава все така ефикасна, доколкото насърчава поданическите рефлекси на българските граждани. В този смисъл политическият елит изглежда все по-малко мотивиран да управлява чрез разширяване на съгласието около определена политическа перспектива.

Съвсем друг въпрос е доколко подобен модел на управление би могъл да бъде ефективен при постигането на обществено значими цели. Но произведените избори показват, че тази тенденция продължава да бъде подкрепяна от достатъчно голям брой избиратели.

Установяването и консолидацията на демокрацията в България продължават все така да бъдат постижими не чрез избори, а в периодите между тях, чрез образование и повишаване на гражданската компетентност. В този смисъл колкото и парадоксално да изглежда това, качеството на демокрацията в България продължава все така се определя не от състоянието на партийната политическа система, а от ефективността на образователните институции и степените на свобода, които може да гарантира публичното пространство.

От: http://www.dnevnik.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional