Свободата днес и тук 06 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Новият президент на България е разтревожен от "Южен поток", твърди руско издание

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Новият президент на България по всяка вероятност ще следва общата линия на прави-телството по всички въпроси, свързани с политиката на официална София, включително спрямо Русия. Това пише московският официоз "Росийская газета", коментирайки избора  на Росен Плевнелиев за държавен глава.

   Вестникът пише, че по време на предизборната си кампания Плевнелиев е заявявал, че в отношенията с Русия ще се ръководи на първо място от прагматизма, включително що се отнася до съвместните енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен  поток". Според новия президент те трябва още веднъж да бъдат преразгледани на преговори, пише изданието. Същевременно обаче припомня, че Плевнелиев е подчертавал перспективите за по-нататъшно развитие на приятелските връзки между двете страни.
   "Президентските избори бяха спечелени от протеже на премиера" и "властта на управляващата партия в България се удвои", коментира вестник "Комерсант". Според вестника "това ще позволи на министър-председателя да заздрави контрола върху изпълнителната власт, включително във външната политика". Експерти на изданието обаче изразяват опасения, че "управлението  на тандема ще се отрази негативно върху руските енергийни проекти в България".
   Новият български президент е разтревожен от "Южен поток". Росен Плевнелиев "е против създаването на бази на руското Министерство на извънредните ситуации (МИС) по дължината на газопровода", пише "Известия". След като Плевнелиев смени социалиста Георги Първанов, ГЕРБ ще стане единствената партия на  властта в България, а в ситуацията около "Южен поток" "се намесват политически фактори", твърди вестникът. "Българите са крайно обезпокоени от идеята по трасето на газопровода да бъдат създадени т. нар. хуманитарни центрове за спасяване с участието на руското МИС", заявява пред изданието руски политолог.
   Споразумение за изграждане на първия подобен център в сръбския град Ниш бе постигнато на 17 октомври от руския министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу и вътрешния министър на Сърбия Ивица Дачич, напомня експертът Артьом Улунян от Института по обща история към Руската академия на науките. Предвидено е тези центрове да бъдат снабдени с всичко необходимо  за оперативно ликвидиране на евентуална авария на газопровода, включително със самолети амфибии БЕ-200 и специално оборудвани хеликоптери Ми-26, се казва в статията.
   "С оглед на факта, че МИС все пак е военизирана организация,  всъщност става дума в региона да бъде създадена мрежа от руски военни бази", коментира Улунян. Според него, властите в София "с  днешната й прозападна ориентация" няма да са склонни да се примирят с това.
     "Известия" цитира и мнението на Димитър Бечев, представен от вестника като "експерт от близкия до партията ГЕРБ аналитичен  Център за либерални стратегии". Той казва, че "руските хеликоптери Ми-26 еднакво лесно могат да превозват и спасители, и десант".      
    Ако решението за създаване на центрове на руското МИС по трасето на "Южен поток" не бъде преразгледано, София може изобщо да се откаже от участие в проекта, добавя българският експерт, цитиран в "Известия".
   (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional