Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ готви финансиране на АЕЦ "Белене" с държавни пари

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Размер на текста

ГЕРБ готви финансиране на АЕЦ "Белене" с държавни пари или държавно гарантиран дълг, заяви в понеделник пред ТВ7 лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него няма друго обяснение на предвиденото чрез проектозакона за бюджета увеличаване на държавния дълг от 13.7% до 19% от брутния вътрешен продукт (БВП). Костов предупреди, че това "буквално" ще отдели България от "евроатлантическия свят и ще я направи енергиен сателит на Русия".

 "Аз с голямо притеснение анализирам бюджета и виждам, че се прави подготовка това нещо да бъде направено", коментира лидерът на ДСБ.

 Според него толкова рязко увеличаване на държавния дълг не може да бъде обяснено с предстоящата замяна на брейди облигациите, пуснати по времето на НДСВ. Сделката на бившия финансов министър Милен Велчев предвижда да се заменят брейди облагации за около 900 млн. евро с друг вид държавни ценни книжа.

 "Това (финансирането на АЕЦ "Белене" – бел. ред.) е единственото обяснение. Вътре (в доклада към проектозакона за бюджета – бел. ред.) не пише за държавно гарантиран заем, предполагам, че става въпрос за някаква форма на финансиране на голям инфраструктурен проект, ама много голям, защото става въпрос наистина за милиарди евро", каза Костов.

 При БВП за 2010 година в размер на близо 70.5 млрд. лева увеличение на дълга с 6.3 пункта означава поемане на нови задължения в размер на 4.5 млрд. лева. Лидерът на ДСБ заяви, че ДСБ ще предложи да се внесе поправка в проектозакона с цел ограничаване на нарастването на дълга само в рамките на операцията по замяната на брейди облигациите.

 По повод резултатите от изборите Иван Костов заяви, че провал има само на мажоритарния кандидат за президент, издигнат от СДС и ОДС. Той припомни, че Румен Христов събира четири пъти по-малко гласове, отколкото имат кандидатите за общински съветници, издигнати от ДСБ и СДС.

 Според Костов съюзът на СДС с партиите на Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев е отнел много гласове от кандидата за президент. "Даже отпъди негови собствени, голямо количество собствени избиратели на самия СДС", допълни Костов.

 Той заяви, че неговата партия носи отговорност за издигането на Светослав Малинов, който не е успял да се наложи срещу Румен Христов на вътрешния вот в Синята коалиция.

 "Втори пъти ние носим отговорност, аз специално нося отговорност в момента, в който СДС регистрира Румен Христов в нарушение на нашето споразумение за предварителните избори. Тогава в ръководството наистина имаше гласове и сред нашите активни хора, симпатизанти и членове да бъде издигнат Светослав Малинов, за да има за кой да гласуват хората.

 Нещо, което ние не направихме, заради същото това нарушено споразумение. Т. е. отговорихме с политическа почтеност на нарушеното споразумение и по този начин лишихме хората от възможността да гласуват. Както се вижда, много хора сме лишили от възможността да гласуват, защото от 65 хиляди до 260 хиляди разликата е огромна. Така че, това е наша отговорност", коментира Костов.

 По повод победата на ГЕРБ, той заяви, че "съчетаването на поста министър на вътрешните работи с шеф на предизборен щаб се е оказало изключително ефикасно".

 "Със средствата на БСП и със средствата на ДПС, ГЕРБ влезе в гетата на ромите и не само на ромите, а и на турците, говоря за политическо гето на турците, защото те са затворена общност, брутално влезе там, влезе със сила, влезе с рекет, влезе със сплашване и привлече или взе част от гласовете. Това е моето обяснение", каза Костов. Според него ГЕРБ са възприели поведение, досега показвано от ДПС.

 "Брутално влезе ГЕРБ и ромите станаха ГЕРБ-аджии, много турци станаха ГЕРБ-аджии. Ето, Ханди спечели в Главиница, например. Ханди в Главиница, който беше кандидат на ЕНП, на г-жа Капон, до мен стигна един документ, който аз проверявам сега, дали му е автентичен почеркът, което е предизборно споразумение между двата тура с ГЕРБ и той се е съгласил да възложи 70% от общинските поръчки на лица, посочени от политическа партия ГЕРБ", обясни Костов.

 Лидерът на ДСБ говори и за предадения от него до прокуратурата сигнал от съдружниците в "Пресгрупа България" Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христов Грозев срещу Любомир Павлов и Огнян Донев. Сигналът е изпратен до Костов в качеството му на член на комисията за контрол на ДАНС. Според него именно заради предаването на този сигнал до държавното обвинение вестниците от пресгрупата са го атакували преди изборите. В самия сигнал се говори за продажбата на "Общинска банка" и се проследяват парични потоци на свързани с Любомир Павлов фирми.

 "Всичко това обаче беше спряно и не се разви като следствие. Не се разви нито от ДАНС по линията на борбата с прането на пари, нито от прокуратурата. Всичките са сезирани и всички мълчат. Според мен мълчанието е обяснимо точно с поведението на пресгрупата преди самите избори. Пресгрупата застана твърдо зад г-н Бойко Борисов.

 Сега можете да си обясните защо тези хора, които са управлявали поведението на пресгрупата, са толкова послушни по отношение на Бойко Борисов и това ще ви покаже каква е разликата между мен и г-н Бойко Борисов. Аз подобно нещо никога не бих направил, никога не бих спрял разследване, никога не бих го забавил с оглед на избори. Това просто е вън от моите представи, че може да бъде почтено поведение на един политик", разказа Костов.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional