Свободата днес и тук 03 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Уорлик: Меденият месец за правителството свърши

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Меденият месец свърши, сега правителството трябва да действа отговорно и да се справя с проблемите на българските граждани, корупцията трябва да се атакува на всички нивa, заяви в понеделник пред БНТ американският посланик Джеймс Уорлик.

"Никакви извинения повече, вече 2 години те са на власт, но и опозицията трябва да бъде конструктивна. Сега, когато БСП също демонстрираха, че имат доста поддръжници и те трябва да подпомогнат прогреса в реформите в различни области. На всички им е омръзнало постоянно едни и същи проблеми. Трябва да се върви напред. Някои от промените няма да бъдат реализирани лесно, някои от членовете на кабинета ще бъдат критикувани за мерките, които ще вземат, но затова е премиерът, който трябва да бъде достатъчно смел и силен", каза Уорлик.

”Що се отнася до обвиненията за нарушения, те трябва да бъдат разследвани. Пример за това е, че основен приоритет за новоизбрания президент е реформата в съдебната система. Господин Борисов и господин Плевнелиев, къде са вашите идеи за нея, питам аз. Реформите трябва да се получат, трябва да се поеме отговорност. Лесно е да се критикува правителството, но много по-трудно е да се работи конструктивно. Нека да отправим и предизвикателството към социалистите – да работят конструктивно”, каза още дипломатът.

Той повтори тезата си, че в страната функционират две правосъдни системи и даде за пример случая в Катуница.

”Не бих се примирил с такава ситуация, не обвинявам българските граждани, които излязоха на протест, но нека хората да не поемат правосъдието в собствените си ръце. Но на хората им е омръзнало и цар Киро не е единствен случай. Преди време казах, че в България има две правосъдни системи. Ако си достатъчно богат и властен, правилата може и да не се отнасят до теб”, коментира дипломатът.

В този контекст той припомни, че България има нужда от нов Закон за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, който трябва да се прилага в подобни ситуации.

”Има и други такива личности в страната, които години наред са били недосегаеми. Никой в страната не трябва да бъде предпазван от закона, той трябва да е валиден за всички”, каза посланикът и допълни, че ”всички в България” биха могли да посочат личности, упражнявали влияние години наред и са оставени над закона.

Според него преобладаващата част от магистратите и полицаите са честни хора, но тази малка част, които не са, ”трябва да бъдат изведени от системата и да бъдат разследвани”.

"Не бих искал да критикувам като професия прокурорите, съдиите, полицаите, но критикувам тези, които са корумпирани и които искат да крадат от българското правителство и от българския народ", категоричен е посланикът на САЩ.

Той поздрави за успеха на изборите новоизбраните президент и вицепрезидент, но и Ивайло Калфин и Меглена Кунева. Според него Калфин и Кунева са водили ”много силни, основаващите се на принципи кампании”. Уорлик отбеляза, че ГЕРБ са се справили ”изключително добре”, но отчете ”доста проблеми, свързани с организацията на изборите”. Посланикът призова правителството да се възползва от даденото доверие и да започне с реформите.

”Гражданите на България дават възможността на правителството да направят необходимото са подобряване на страната. Сега предизвикателството пред правителството е дали ще поеме тази възможност, която му се дава. Ясно е, че доста хора са гласували срещу него, срещу това, което е постигнало правителството, затова сега правителството и премиерът трябва да поемат юздите здраво и мисля, че всички искат да станат свидетели на прогрес във важните области”, обясни Уорлик.

Посланикът призова за пълно разследване на купуването на гласове. Според него, бедни и необразовани хора продават своя вот, защото знаят, че няма да бъдат наказани.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional