Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дълговата криза изпраща и Берлускони в оставка

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Италианският премиер Силвио Берлускони заяви пред президента Джорджо Наполитано, че смята да подаде оставка след приемането в парламента на мерките за бюджетни икономии и на икономическите реформи, които той обеща на ЕС, за да избегне заразата на еврокризата да се разпростре и в Италия, съобщиха информационните агенции.

След приемането на мерките премиерът ще върнемандата си на държавния глава, който ще започне обичайнитеконсултации с партиите от мнозинството и с опозицията, с целсъставяне на ново правителство, се казва в комюнике на Куиринале(президентския дворец) след среща между Берлускони иНаполитано.

Новината идва броени часове, след като Берлусконизагуби абсолютното си мнозинство в долната камара на парламента.Бюджетните разходи на правителството за 2012 г. бяха подкрепени от 308 депутати, което означава, че Берлускони вече не разполага с абсолютно мнозинство от 316 гласа в 630-местната долна камара. Опозицията се въздържа да гласува, а веднага след гласуването лидерът на основната опозиционна Демократическа партия Пиер Луиджи Берсани поиска оставката на правителството.

Берсани посочи, че ако Берлускони не се оттегли, Италия ще бъде изправена пред реалната опасност да загуби достъпа до финансовите пазари, след като лихвите по 10-годишните италиански дългови облигации тези дни прехвърлиха прага от 6.5 процента.

Малко по-рано основният коалиционен партньор на Берлускони, лидерът на Северната лига Умберто Боси също го призова да подаде оставка. Той предложи за нов премиер бившия правосъден министър Анджелино Алфано, секретар на партията Народ на свободата.

Настоящият парламентарен график предвижда мерките и реформите да бъдат одобрени на 18 ноември в Сената и до края на месеца в Камарата на депутатите. Този график обаче може да бъде променен, като процесът на одобряване на мерките в парламента може да се проточи дори няколко седмици.

Франс прес сочи два варианта за изхода от кризата след оставката на Берлускони. При първия може да бъде съставено десноцентристко правителство, разширено към центъра, което да е оглавено от генералния секретар на Народ на свободата Анджелино Алфано или от главния секретар на настоящото правителство Джани Лета. Алфано доскоро беше министър на правосъдието на Берлускони, а Лета е смятан за доверен човек на премиера.

При втория вариант може да се стигне до експертно правителство на националното единство, оглавено от бившия европейски комисар и икономист Марио Монти. То ще бъде подкрепяно както от десницата, така и от левицата.

Оли Рен: Икономическата ситуация в Италия е много обезпокоителна

Икономическата ситуация в Италия е много обезпокоителна, заяви европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Той отново изрази волята си да помогне на страната да приложи обещаните реформи, за да бъдат успокоени пазарите.

След срещата на финансовите министри  от ЕС в Брюксел Рен допълни, че Италия е поставена под значителен натиск от пазарите в този момент. Според него основното в момента е да се възстанови доверието в способността на Италия да постигне икономически растеж и финансова стабилност. Оли Рен подчерта, че това е начинът да бъдат успокоени пазарите, че италианската икономика е поела в стабилна и устойчива посока.

Рен добави, че още утре експертна група от Европейската комисия ще пристигне в Италия, ще се заеме с мониторинга на ситуацията и ще работи с италианското правителство по подготовката на мерките за бюджетна консолидация и данъчната реформа.

Оли Рен определи като "драматично" покачването на лихвите по италианските облигации, които доближиха 7 на сто при 10-годишните дългови книжа - равнище, което става неизплатимо с времето.

Към 18.40 часа българско време доходността по 10-годишните италиански държавни облигации достигна ново рекордно равнище от 6,760 процента - безпрецедентно от създаването на евроpзоната.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional