Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За една лъжа на ВСС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Росен Босев, http://www.capital.bg/

Може ли един съдия да бъде отведен без въобще някой да му е искал отвод или той да се е самоотвеждал?

Може ли член на Висшият съдебен съвет да изнесе невярна информация и да не признае грешката си, независимо, че тя може да постави под въпрос законността на десетки назначения?

Може ли ВСС да отказва с месеци информация на върховен съдия, който иска да разбере защо е бил отведен?

Отговорът и на трите въпроса е да.

В разгара на лятото, Висшият съдебен съвет (ВСС) трябваше да назначи съдиите и прокурорите в новосъздадените специализирани съдилища и прокуратури. Това трябваше да стане след като кандидатите бъдат класирани от конкурсните комисии, които бяха попълнени на случаен принцип.

Сред избраните на 23 юни за резервен член на комисията за събеседване с кандидатите за "съдия в специализиран наказателен съд" е избрана съдията от Върховния касационен съд Теодора Стамболова. По това време тя е в отпуска, която обаче приключва няколко дни преди конкурса. 

След като се връща, съвсем случайно Теодора Стамболова разбира, че ВСС я е подменил с друг съдия. При справка в протокола на ВСС от 30 юни се вижда, че председателят на комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи Георги Шопов докладва на останалите членове на ВСС списък от избрани за членове на конкурсните комисии магистрати, които са подали молби за отвод, поради "различни причини." Георги Шопов не обяснява как са мотивирани тези отводи, нито някой от ВСС го пита за това.

Веднага след като вижда протокола, съдия Стамболова пише на ВСС с искане да й бъде предоставена молбата за отвод. Отговор не получава. Следва още едно запитване, което отново остава без отговор. В края на октомври съдия Стамболова се обръща с писмо към представляващия ВСС - Анелия Мингова. До днес, Анелия Мингова не е отговорила на писмото й. 

Чак миналата седмица Георги Шопов отговаря на съдия Стамболова с писмо в което признава, че тя всъщност не е подавала отвод, а просто името й е съобщено заедно с магистрати, които са се отвели.

В същото писмо той казва, че никой не е успял да се свърже със съдия Стамболова по телефона, което е накарало тя да бъде заменена. Това обстоятелство също не отговаря на истината, защото служител на ВКС е говорил със съдия Стамболова и тя е обяснила ясно кога (преди конкурса) се връща.

Това далеч не е първата подобна проява на Георги Шопов, който персонално (като председател на ресорната комисия) носи отговорност за кадровата политика на съвета. Преди време негова фаворитка беше повишена след "техническа грешка", която беше завишила точките в атестацията й.

Според закона, членовете на ВСС са "юристи с високи професионални и нравствени качества". До колко е нравствено и професионално да разпространяваш невярна информация, а после да не признаваш грешката си, а да се опиташ да я прикриеш с още неверни факти е риторичен въпрос.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional