Свободата днес и тук 03 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Залезът на Цветанов - западно издание цитира Уикилийкс в статия за вътрешния министър

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

"Не чета Уикилийкс, не чета жълта преса"- така премиерът Бойко Борисов коментира грамата за мръсното му минало на посланик Байърли.

Тази политика на щрауса може и да работи в България, където медиите сервилнически отбягват неудобните въпроси към силните на деня. По-трудно ще е обаче на Борисов да обясни на западните журналисти, че "правилната линия" е да се игнорира информацията изтекла в Уикилийкс, защото "те за никого нищо добро не са казали".

Това не е вярно и днешната статия от European Voice за Цветан Цветанов, която публикуваме в превод на БГНЕС, го потвърждава. В нея са цитирани позитивните и окуражаващи изказвания на американските дипломати за Цветан Цветанов в началото на мандата на ГЕРБ.

Читателят може сам да сравни и да прецени доколко анализът в тази статия съвпада с анализа на Биволъ (от 18 юли 2011) за разминаването между очакванията на американците и реалните резултати от действията на вътрешния министър.

И докато звездата на Цветанов залязва независимо от хвалбите на Уорлик, любопитно е какво ще стане когато западните журналисти "открият" грамата на Байърли за "мръсотията" при Борисов - участието му в трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари през банката на Цветелина Бориславова.

Цветан Цветанов - полицаят на България

Когато Цветан Цветанов влезе в българското правителство през юли 2009, секретни американски грами, изпращани от София към Вашингтон, разкриха силно усещане за надежда.

"Цветанов има солидна репутация на честно ченге", пише тогавашният посланик на САЩ в страната Нанси Макълдауни. Друг американски дипломат пък предполага, че "новото правителство има безпрецедентната възможност да прокара най-драматичните реформи за последните десетилетия".

Но надеждите във Вашингтон оставаха някак неподкрепени до последните изтекли грами, публикувани от "Уикилийкс". В тях наследникът на Макълдауни - Джеймс Уорлик, определя ареста на заподозрян криминален бос като "един смел и емблематичен за ангажимента на правителството акт за борба с организираната престъпност", коментира изданието "Юропиън войс", което е част от семейството на "Индипендънт".

Европейският съюз също отбеляза напредъка на България, която увеличи броя на повдигнатите обвинения, свързани с организираната престъпност и злоупотребата с еврофондове. Докатоюлският доклад на Европейската комисия (ЕК) посочи, че са необходими повече усилия за справяне с престъпността, експертна група на Брюксел това лято обяви, че София е технически готова да се присъедини към Шенгенското пространство.

Така през последните две години политическата звезда на Цветанов изгря на небосклона. До преди няколко месеца дори изглеждаше, че вероятният кандидат на Гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ) за президентския пост би бил той. Но промени в последния момент наложиха Цветанов да бъде заменен от Росен Плевнелиев - министърът на регионалното развитие. И това позволи на Цветанов да продължи да изпълнява добре познатата си роля от последното десетилетие - на дясна ръка на премиера Бойко Борисов, който де факто е лидерът на управляващата партия.

Естеството на взаимоотношенията между Борисов и Цветанов през годините така и не се промени - Борисов винаги е бил водещата фигура, докато Цветанов винаги е бил най-близкият му човек, което се доказа и с назначаването му за вътрешен министър.

Двамата са от едно тесто - както физически, така и професионално. Министър-председателят е тромав, 53-годишен бивш треньор по карате, дългогодишен служител на вътрешното министерство и бодигард, който впоследствие е назначен за главен секретар или "генерал".

46-годишният вътрешен министър пък е здравеняк и спортист (първата му диплома, след това става юрист), който се присъедини към полицията през 1987. Тяхното приятелство започна през 2001, когато Борисов бе назначен за главен секретар, а Цветанов бе негов асистент. След като първият стана кмет на София, Цветанов бе негов заместник, а когато Борисов основа ГЕРБ, приятелят му стана номинален лидер, тъй като градоначалниците нямаха правото да ръководят партии.

"Силата на ГЕРБ е, когато Борисов и Цветанов са заедно и се допълват взаимно", заяви преди години вътрешният министър. "Той знае до каква степен би могъл да действа сам и от коя точка би трябвало да се съветва с мен", допълни го Борисов на конференцията, с която основа политическата си партия.

"Генерале, ще направя всичко възможно, за да не ви посрамя", отвърна тогава Цветанов. Вътрешният министър обаче напоследък бе въвлечен в редица конфликти, както политически, така и в личен план. Някои анализатори дори предполагат, че именно това е причината Борисов да не кандидатира Цветанов за президент.

Победата на Плевнелиев изглеждаше сигурна, коментират анализаторите, докато проблемите с образа на Цветанов може би са накарали премиера да се откаже от първоначалното си решение.

Грандиозните полицейски акции понякога се оказваха не чак толкова успешни, тъй като бяха спъвани от това, което Комисията нарече "сериозни недостатъци в съдебната практика".

Сред провалите бе и полицейската операция "Октопод", която според американския посланик е "смел" и "емблематичен" акт. Една от основните цели на акцията бе предполагаемият лидер на престъпната група Алексей Петров.

"Ако делото на Петров приключи с осъждане, това ще бъде арест с историческо значение", пише преди месеци посланикът. Но това не се случи. Съдът по-късно заключи, че подобна криминална организация не е съществувала и Петров през октомври бе свободен да се кандидатира дори за президент. Той обаче спечели едва 0,9% от гласовете.

Дефектите в българската съдебна система, на които Комисията се спря най-подробно, отчасти обясняват антагонистичната връзка на Цветанов с институцията. Министърът често критикува съдиите, че оправдават хора, които според него са престъпници. Но след като обяви, че ще кръщава полицейските операции на магистрати, които оправдават заподозрени, Българският хелзинкски комитет призова за оставката му.

Съдиите пък в отговор предположиха, че е бил проявен непотизъм, когато семейната приятелка на Цветанов - Владимира Янева, през юни е била избрана за глава на Софийския градски съд.

Част от съдиите организираха бойкот в знак на протест, а през миналата седмица съд отмени назначаването на Янева, тъй като гласуването за него е било тайно, а не открито.

Реномето на Цветанов, който е роден в столицата и е баща на три момичета, освен това бе подкопано и от разкритията, че притежава шест апартамента в София. Част от тях, стана ясно, били наследени от роднини. Останалите пък купил със собствени пари. Но въпреки обвиненията, през септември прокуратурата се произнесе, че доказателства за данъчни измами няма.

Това лято под въпрос бе поставена и почтеността на министерството му, след като стана ясно, чеинституцията е получила 3 млн. евро от бизнесмени и хора, свързани с местната власт. Подозренията за злоупотреба се засилиха и с откритията, че министерството, което е най-добре финансираната институция от правителството, е трябвало да харчи пари и за нещо съвсем основно като бензина.

Затова Цветанов днес "премахва постепенно" даренията. Вътрешният министър не получи хвалебствия и при етническите сблъсъци между българи и роми през септември край Пловдив, който е вторият по големина български град. Причината бе, че Цветанов пътува в чужбина и не се завърна, за да заеме позиция.

Дори и малките неща през последните месеци понижаваха рейтинга на Цветанов. Когато близкият му семеен приятел - известния певец Веселин Маринов, изпя ода за полицията, песента се превърна в обект на подигравки, защото звучи като парче от комунизма.

Всички тези проблеми обаче не съдействат на страната в чужбина. Препятствията пред София тази есен станаха с едно повече, след като висящото решение за приемане на България в Шенген се превърна в политически проблем за националните лидери.

Въпреки скандалите, Цветанов има достатъчно добро реноме, за да остане вътрешен министър. Той, например, спря разпространените доскоро магистрални грабежи и отвличания на хора. Но за голямо съжаление на българите приемането на родината им в Шенген стана част от дневния ред на Европа, едва когато политическата звезда на Цветанов започна да залязва.

От: http://www.bivol.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional