Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Газпром" започна да купува бензиностанции в България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

"Газпром Нефт", част от групата на руската "Газпром", навлиза на пазара на дребно на горива в България и ще се цели в дял между 5 и 8%. Компанията вече започна експанзията си в България чрез сръбското си поделение Naftna Industrija Srbije (NIS), като има договори за изкупуване на няколко бензиностанции.

В края на август тук е регистрирано дъщерно дружество "НИС Петрол" ЕООД, през което ще се реализират операциите на NIS. "Газпром" е единственият доставчик на природен газ в България.

Предварителни договори

"НИС Петрол" вече има своя администрация, а управител му е сърбинът Серджан Бошнякович. Компанията все още няма брандиран обект у нас, но има подписани договори за изкупуване на няколко малки бензиностанции. Продавачите са "Герия" ЕООД, "Ир Макс" ЕООД, "Б Пюс" ООД, "Ганд ойл" ООД, "Тим Ойл" ООД, "Арена- И.Т.ЕООД", както и два физически лица Красимир Георгиев и Теодора Йорданова, показва обявени днес данни на Комисията за защита на конкуренцията, която е започнала и производство за концентрация по инициатива на "НИС Петрол".

Някои от продавачите са регистрирани в София, Харманли и други по-малки градове. Единият от тях има обект на Калотина при границата със Сърбия. До редакционното приключване на броя от NIS не отговориха на въпросите каква е стратегията за навлизане на пазара в България.

"Да, чрез дъщерната си компания в Сърбия "Газпром" имат интерес към българския пазара на горива и представители на "НИС Петрол" вече се свързаха с нас", каза за "Капитал Daily" председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Велчев. По думите му целта на NIS е да заеме до 8% пазарен дял.

Тези планове обаче няма как да минат без придобиване на поне една от по-малките вериги бензиностанции в страната. С покупката на обекти от малки, единични бензиностанции е невъзможно постигането на подобен дял. Ако вземе 8% от пазара, това ще направи компанията четвъртия играч на пазара, като ще изпревари гръцката верига "Еко", които имат около 7%.

Основната дейност на "НИС Петрол" е търговия с петрол, втечнен петролен газ и петролни продукти. Компанията планира да се занимава и с проучване, изследване на производството на нефт и газ, както и съхранение на петрол и петролни продукти (петролни бази). Тези намерения на "НИС Петрол" свидетелстват за сериозните планове на руската " Нефт
Газпром" към българския пазар на горива.

Обичайният заподозрян

Като най-вероятен продавач повече от две месеца беше спряган българският дистрибутор на горива "Петрол". Заради затрудненото си финансово положение, породено от ангажимент за изплащане на 100 млн. евро облигации, компанията се нуждае спешно от средства. От "Петрол" на няколко пъти признаваха, че са имали разговори с представители на "Нефт", но конкретна оферта така и не е имало.

"Имаше интерес към наши бензиностанции, но до сделка не се стигна", коментира търговският директор на Петрол Иван Костадинов. Според източници на "Капитал Daily" руските емисари все пак са отправили оферта за част от активите на "Петрол", но тя е била далеч от очакваната.

Още през юни директорът на "
ГазпромНефт" Александър Дюков заяви, че компанията търси начини за разширяване на мрежата си от бензиностанции към България и Украйна. По думите му "Газпром
НефтГазпром
Нефт" планира да заема пазар дял в страните чрез придобиване на вериги бензиностанции, без обаче да уточни с кои компании се водят преговори. Дюков допълни, че разговорите в България продължават и окончателното решение още не е взето.

Картел

Навлизането на "Газпром Нефт" на пазара на горива съвпада с разследването на Комисията за защита на конкуренцията за картел на пазара на дребно в България. Оттам твърдят, че има косвени доказателства за това. Проверката започна през август и е срещу четири компании - "Лукойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс Петрол" и "ОМВ България". По данни на регулатора компаниите държат над 60% от разпространението на пазара на горива.

В България има общо 3122 бензиностанции, от които 1300 принадлежат на членовете на Българската петролна и газова асоциация, сочат данните на КЗК. Повечето от компаниите на пазара са вносители на горива с изключение на "Шел", която по данните на комисията купува само местен бензин и дизел.

Останалите участници на пазара си ги набавят освен от бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", така и от Румъния, Гърция и трети страни извън Европейския съюз. При изготвянето на секторния анализ антимонополната комисия е установила сходно движение на цените на едро, което би могло да е следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участниците. Засега обаче данните не са достатъчни, обясни председателят на КЗК Петко Николов.

Навлизането на нов участник на пазара поне на пръв поглед трябва да повиши конкуренцията. Причината е в това, че NIS ще използва за свои доставки съвсем различна рафинерия - собствената си в Панчево. "Ние се радваме на всеки, който влезе и направи пазара по-конкурентен", коментира ситуацията Андрей Делчев.

Малко история

Последната голяма сделка по придобиване на верига бензиностанции беше излизането на турската "Опет айгаз" от българския пазар през 2008 г. с голяма загуба.  За три години тя изгради едва 17 бензиностанции и беше продадена на "Еко", част от гръцката "Хеленик петролеум", за 35 млн. евро, 25 млн. от които за покриване на дългове. Други по-малки вериги като "Темпо" също разпродадоха бизнеса си на "Еко", а "Литекс" на Гриша Ганчев отдаде много от обектите си на Shell на дългосрочен наем.

Намерението на "Газпром Нефт" за пробив на българския пазар идват и близо година след опита на "Химимпорт" да размести позициите на него. През септември 2010 г. холдингът започна преструктурирания в групата си с цел изграждане на компания, която да оперира верига от бензиностанции под марката "Химойл".

Чрез дъщерното си дружество "Проучване и добив на нефт и газ" холдингът притежава "Химойл БГ", което е дружеството, определено за експанзията в търговията на дребно с горива. Компанията обаче все още е в процес на структуриране, като има активи за едва 115 хил. лв., а приходите от продажби за миналата година са малко над 820 хил. лв.

Продавачите: "Герия" ЕООД, "Ир Макс" ЕООД, "Б Пюс" ООД, "Ганд ойл" ООД, "Тим Ойл" ООД, "Арена- И.Т.ЕООД", както и две физически лица Красимир Георгиев, Теодора Йорданова

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional