Свободата днес и тук 19 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Английски съд констатира стряскащи факти от ерата "Филчев"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
сп. "Правен свят"

Подсъдимите Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Подсъдими са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Калайджиева. Последната от години е във Великобритания.


Делото у нас бе спряно, докато се чакаше решение на английския съд по искане за екстрадиция на Калайджиева.


Днес стана ясно, че съдът в Англия отхвърля второ искане за екстрадиция на Калайджиева като в решението си подробно проследява не само историята на убийството на Надежда Георгиева, но и събитията в контекста му, свързани с периода, когато начело на прокуратурата бе Никола Филчев.

(виж решението на английския съд в прикачения файл

)


В решението на английския съд се споменават факти за натиск от страна на Филчев върху високопоставени прокурори, манипулиране на дела, заплахи за физическо насилие и убийство, включително убийството на прокурора от Върховната административна прокуратура Николай Колев, самоубийството на обвинителя Николай Джамбов, делото в Страсбург, заведено от Николай Колев и продължено от семейството му и осъдителното решение срещу България и още много други скандални факти от този период, които в България неведнъж са излизали в медиите, но компетентните власти неглижираха тяхното съществуване.


В този контекст английският съд прави заключение, че това, което се е случило в България, включително след решението на Страсбург по делото "Колеви" не дава гаранции, че съдебният процес срещу Димитринка Калайджиева ще бъде справедлив. Споменава се дори и изявление на сегашния председател на Върховния административен съд Георги Колев от октомври 2010 г., който заявява, че е "абсурдно да се мисли, че г-н Филчев би наредил убийството на което и да е лице".


В решението се припомня, че Георги Колев е първият докладчик по делото за убийството на Надежда Георгиева. Английският съд констатира също, че първоначалното разследване през 2000 г. е било опетнено от начина, по който Димитринка е била третирана тогава, и "

от пълната липса на правилно разследване на твърденията срещу г-н Филчев

". По същество такива констатации за нежеланието да се разследват действията на Никола Филчев като главен прокурор се съдържат и в решението на Съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България". Във вторник

в. "24 часа" публикува интервю

с Димитрина Калайджиева, правено по телефона от журналистката Светлана Йорданова, в което има смразяващи твърдения за терора, на който е била подложена. "

Ще ти вкараме зъбите в сливиците. Гледала ли си "Екзорсиста", ще ти обърнем главата обратно. Няма да си видиш детето, ако не си затвориш голямата уста

", били част от заканите, отправяни към нея, след като свидетелствала, че Надежда Георгиева е била близка с Никола Филчев. Неприкрити заплахи за живота си тя получила включително и при разпита в полицията, и от главния прокурор Филчев. На въпрос имала ли е среща с г-н Филчев, преди да напусне България, Калайджиева заявява:

"Той потърси среща. Той не заплашва директно като другите. Говори много тихо, преди да изкрещи 2 пъти. И е най-опасен, когато говори с тоя тих и равен тон. Когато ти казва: "Аз добронамерено те съветвам да внимаваш какво правиш, все пак детенце имаш." С невероятен сарказъм и ирония. Усещаш как кръвта ти се смразява и ти остава само да се надяваш, че ще му мине и ще си тръгнеш. Нямате представа какво Филчев представлява. Може и да сте чували истории, да сте го гледали, когато се държи странно, но повярвайте, че последният човек, който е безопасен, е Филчев. Той не е обикновеният пенсионер, за когото се опита да са представи по новините миналата Коледа. Никой не си направи труда да го разследва. Живее с чувство за недосегаемост. Да говориш срещу Филчев, се изисква смелост или по-точно безумие. Лошото е, че дори когато си готов, нищо не се случва. Това не само обезкуражава хората. Плаши ги. Дори това да ми е последният шанс - аз ви казвам, че Филчев е един изключително опасен, манипулативен човек

."


Решението на английския съд звучи страшно, макар да описва факти, които са известни у нас.


Председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев е изпратил копия от решението до министър-председателя, министрите на правосъдието и вътрешните работи, председателя на Върховния касационен съд, главния прокурор и до представляващия Висшия съдебен съвет.


Именно решението на английския съд и отказът да бъде екстрадирана Калайджиева са дали основание на СГС днес да даде ход на процеса, който ще се гледа срещу нея задочно. Днес съдът докладва постъпила молба от Калайджиева за преупълномощаване на защитник. В нея тя сочи, че продължава да се страхува за живота си.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional