Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

„Полегнала е България“ – стара песен, на уж нов руски глас

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

За всички, които си мислят, че на Източния фронт има нещо ново с факта, че за пореден път Русия говори за България като нещо (почти) свое, трябва да напомня някои неща. Но преди това, ето и информационния повод в резюме ( по Кафене.нет)

Освен бившите съветски републики Русия трябва да привлече в бъдещия Евразийски съюз редица други държави, сред които и България, смятат участници в кръгла маса, организирана от управляващата партия „Единна Русия“, информира руският печат.

Според фракцията на „Единна Русия“ в Държавната дума, която е инициатор на срещата, „руската държава може да устои и да се сбъдне само като център на влияние“ в този съюз, пише „Комерсант“.

Вестниците припомнят, че създаването на нова общност в постсъветското пространство бе предложено от премиера Владимир Путин.

Статия на Путин за Евразийския съюз бе публикувана в „Известия“ през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев предложи „Единна Русия“ да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.

Новият съюз ще бъде „голяма страна“, продължител на „идеята на Владимир Путин за единно икономическо пространство“, което ще обедини от 1 януари Русия, Беларус и Казахстан, заяви на форума руският политолог Дмитрий Орлов, цитиран в „Комерсант“.

„Целите на модернизацията“ обаче изискват според него Русия да се обедини не само с бившите съветски републики – днес членки на ОНД, но и с държави, „лоялни към руските икономически интереси: Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела“.

Хората от „Единна Русия“ засега не са проучвали дали тези страни са готови да влязат в Евразийския съюз, отбелязва всекидневникът.”

Доста лицемерно е подмятането за „проучването”. В България то не се налага. Има си проучватели като руската тройка Калфин, Станишев и Първанов на събора на съветофилите край язовир Копринка този септември, където се роди предизборното им откровение ( изразено от Калфин), че любовта на българина трябва да минава през любов към Русия. И къде другаде в света ще се намерят туземци, които ще отидат да полагат цветя на деня на Отечеството на чужда държава пред паметника на окупационната й армия, лишила собствената ти родина(?) от независимост, освен на тази територия, осеяна с най-много знаци на преклонена главица (пред чужда страна) на глава от населението, включително към несъществуващия СССР?

За онези, които си мислят, че правя някакви свободни съчинения по въпроса за постоянството в опитите на Москва да капитализира инвестициите си в българското покорство под някаква официална форма, предоставям малко факти от близкото минало, която показва, че дори и невиждано демократичния в историята на Русия руски президент Елцин не се отличаваше в апетита да замези с България, взимайки ни за мезе с цели две подмятания да се присъединим към ОНД в навечерието на напъните да се докараме пред ЕС с молба за членство. Ето и подигравателния текст от преди 5 години на един руски сайт, който, уви, е доста представителен и за непредставителните мнения по наш адрес и на т.н. обикновени руснаци, какво остава за техните автократични лидери в Кремъл:

Утро.ру: България да си спомни, че бе „16-ата република“
Москва се надява да й поискаме помощ при негативен доклад на Еврокомисията
Руският електронен всекидневник Утро.ру прогнозира вчера, че София може да се обърне към „братушките“ при неблагоприятен доклад на Европейската комисия. Ако през май ЕС „подлее вода“ на България, няма ли да си спомни тя, че някога е била „шестнадесетата република на СССР“, задава риторичен въпрос сайтът. Той припомня, че на североизток имаме „приятели, които неведнъж са спасявали българския народ в беда“.
В статията с ироничното заглавие „Не пускат най-добрия приятел на СССР в прилична компания“ се изтъква, че европейците сериозно са се замислили дали да не отложат членството на България и Румъния в ЕС, въпреки добрите им макроикономически показатели. Причината била, че „старите“ членки и досега не могат да се оправят от първата вълна на разширение на Изток.
Икономическият ръст на България е един от най-високите в Европа, изтъква Утро.ру. Според сайта намаляването на безработицата и нарастването на благосъстоянието на населението било закономерно, тъй като България и Румъния акумулират значителна част от капиталовложенията, насочени към Югоизточна Европа. За последните 15 години обемът на преките чуждестранни инвестиции у нас надвишил 13 милиарда долара, като само за 2005 г. бил 2,2 млрд. евро. Тази „радостна картина“ се дължала на факта, че България и Румъния са в процес на интеграция в евроатлантическите структури. Според Утро.ру сравнително ниските по европейските критерии данъци, облекченията за инвеститорите и макроикономическата стабилност ни правят доста перспективни кандидати за ЕС. Въпреки това обаче Европа, кой знае защо, не ни пуска, макар че сме направили доста жертви. Руският сайт изтъква, че България и Румъния са се съгласили в договора им за присъединяване да залегнат ограничения за достъпа им до общия пазар, участието в общата селскостопанска политика и свободното движение на работници. Припомня се и ангажиментът да закрием четири блока на АЕЦ „Козлодуй“.
Утро.ру предлага на руските управляващи „да встъпят в решителна борба за сърцата на тези, които са останали зад борда на евроинтеграцията“. В тази връзка се лансира идеята България да влезе в Единното икономическо пространство – подготвяща се интеграционна групировка между Русия, Беларус и Казахстан.
Руският президент Борис Елцин на два пъти през 90-те години на ХХ в. предложи на България да се присъедини към контролираната от Москва Общност на независимите държави (ОНД), припомнят наблюдатели. И двете оферти да станем част от постсъветсткото пространство обаче бяха отклонени.

  От: http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional