Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изборното ехо удари Волен Сидеров, "Атака" рискува да се самозакрие

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биляна Рилска

Почти месец след изборите напрежението в "Атака" ескалира и оставката на лидера й Волен Сидеров вече е на дневен ред. В същото време партията изпадна в патова ситуация и има риск да се самозакрие като изгуби законовата възможност да участва в следващи избори. Това зависи от председателя й, който за момента не дава знак дали ще свика висшия партиен форум - Националният сбор, на който формално може да бъде поискана оставката му и да бъде гласувана смяната му.

Оставка заради изборния провал и легитимирането на ДПС

На заседание на парламентарната група миналия понеделник зам.-председателят на партията - евродепутатът Димитър Стоянов (доведен син на Сидеров) и народният представител Борислав Стоянов, близък до другия евродепутат от "Атака" Слави Бинев, поискали оставката на Сидеров. Това потвърдиха и двамата пред "Дневник".

Аргументът им - изборният провал на партията. От 240 общински съветници в предишния мандат, сега партията се задоволи с 50 места. Сидеров като кандидат-президент събра близо 120 хил. гласа - около пет пъти по-малко отколкото на предишния вот през 2006 г.. "Това, ако не е провал", коментира Димитър Стоянов.

Европейската практика и европейските ценности са при загуба на изборите, политическата отговорност да се поеме с оставка, добави той. Евродепутатът напомни, че през 2009 г., когато левицата загуби парламентарните избори, не само социалисти, но и Сидеров е заявил, че Станишев трябва да се оттегли от поста.

На заседанието бил повдигнат и въпросът за харченето на държавната субсидия, както и за това, че местните структури не са били подпомогнати за изборите нито финансово, нито логистично. Сега да се прехвърля на тях отговорността е нелепо, смятат двамата опълчили се на Сидеров.

Депутати от "Атака" отдават изборното поражение в голяма степен и на "поврътливото поведение" на партията - ту с ГЕРБ, ту в опозиция, ту иска оставката на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, ту не е срещу него на вота на недоверие към правителството за провал на МВР.

По думите на Димитър Стоянов "меко казано неприемливо" е "Атака", която е искала Конститицуонният съд да обяви ДПС за етническа партия сега да застава до хората на Ахмед Доган с подписите си под искането до същия съд за касиране на президентските избори. Вместо да продължим националистическата си политика, всъщност ги легитимираме като партия, смята Стоянов.

Димитър Стоянов с амбиции за лидерския пост

Евродепутатът настоява до края на годината да се свика Националният сбор на партията, който всъщност може да избира председател, и там Сидеров да поеме политическата отговорност за загубата си на изборите. Сидеров също коментира по-рано днес, че оставка на председателя се иска пред Националния сбор, но не спомена дали ще насрочи скоро такова заседание.

Ако то не се проведе до 21 декември т.г. партията рискува да се самозакрие и да не може да се яви на следващи избори. Причината - новият изборен кодекс позволява във вота да участват само партии, чиито ръководни органи са заседавали редовно според устава на формацията. Националният сбор не е заседавал от 21 декември 2008 г., а по устав трябва да се събира на всеки три години, каза Димитър Стоянов. "Моите искания са свързани с оцеляването на партията ни", добави той.

Според устава на "Атака" Националният сбор се свиква на заседание месец по-рано от Централния съвет на "Атака", който пък се събира по предложение на Сидеров. Той не отговаряше на мобилния  си телефон дали ще се съобрази с искането на съпартийците си да свика органа до 21 ноември.

Уставът дава възможност сборът да се събере и по искане на една трета от общинските структури. Над тях обаче влияние има също Сидеров, който назначава местните председатели. Ако някоя организация реши да поиска заседание на конгреса, той може веднага да смени местния лидер и да обяви за нелегитимно решението й, поясни евродепутатът. Добави, че вече няма време за местни събрания, но не успя да посочи кои са възможните му ходове за изход от патовата ситуация.

Опонентите на Сидеров признаха, че курсът им е за смяната му, а не за разцепване на партията и парламентарната група, но не посочиха в прав текст наследника му. Димитър Стоянов намекна, че ще поиска председателското място - на въпрос каква трябва да бъде политиката на "Атака" към ГЕРБ отговори: "Когато стана председател на "Атака", ще говоря по тази тема".

Лични драми

Не е ясно разпределението на силите и настроенията в Националния сбор и дали Сидеров може да бъде сменен. В парламентарната група на "Атака" засега твърдо зад него били заместникът му Десислав Чуколов, зам.-председателят на Народното събрание Павел Шопов и депутатът Деница Гаджева.

Попитан за отношенията между Сидеров и майка му Капка, Димитър Стоянов каза, че близо година има проблем, но отрече това да има връзка с конфликта му сега с председателя на "Атака". "Ако бях обиденият син, да съм излязъл още през лятото", отбеляза той. В същото време призова Сидеров да говори за личния си живот, което така старателно избягвал. "Много пъти е казвал, че политиците нямат личен живот и всичко е на показ", напомни Стоянов. Добави, че и бившият шеф на МВФ Доминик Строс Кан и италианския премиер Силвио Берлускони са подали оставка заради личния си живот.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional