Свободата днес и тук 29 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Резервните части на човека" стават приоритет на България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, http://www.mediapool.bg/

Нов приоритет в бъдещото развитие на България – "резервните части на човека", очерта премиерът Бойко Борисов, според когото трябва да заложим на иновациите. Земеделието и туризмът са приоритети за страната ни, но трябва да се опитаме да направим нещо в сферата на иновациите, в новите технологии, каза министър-председателят в петък в отговор на питане на народния представител Яне Янев.
 

"Ние трябва да се опитаме да направим нещо в иновациите, в новите технологии. Виждам България да направи своя пробив, тъй като има изключително добри специалисти в тази област. Да, малко са, но с помощ от държавата, помощ от всички нас... Какво е бъдещето? Бъдещето е резервните части на човека. Това е бъдещето. Вече знаете, че на много места от стволови клетки, да, не могат да направят цяла ръка, но от стволова клетка произвеждат яйцеклетка. Ако ние тук се съсредоточим, като държава имаме страхотни специалисти в тази област, може да заявим един приоритет за в бъдеще, който да е много иновативен за света", заяви премиерът в стила на своя първи политически наставник Тодор Живков, чието известно обещание е “тази година полупроводници, догодина – цели”.

 Иновациите в медицината и по-специално "чудесата" около стволовите клетки и клонирането са тема, която отдавна занимава министър-председателя и над която си личи, че много разсъждава.

 Още през март 2010 г. той наставлява тогавашния здравен министър Божидар Нанев как трябва бъдат убеждавани хората да даряват органи за трансплантация: "Но това трябва да се обяснява на хората и то да се обясни - всъщност когато е в тази мозъчна смърт, можеш да направиш част от теб да живее и си оставаш. И ако след време се разреши клонирането, могат да го намерят този човек, да ти вземат от бъбрека и да те направят нов!"

 Истинското откровение на премиера идва по-късно в интервю за сп. "Мах": на въпрос "Страх ли ви е от смъртта?” Борисов отговоря: “Надявам се в последния момент нещо да направя. Така си мисля.”

 Още в началото на мандата на ГЕРБ премиерът обясни политиката на правителството в областта на трансплантациите със следното разсъждение: “Една “С” класа струва 60 хиляди евро. Кое е по-ценно – кола за Министерския съвет или за парламента, или сърце за някой човек?”

 “Струват сериозни цени. Струват. Кое е по-важно? Сърцето, бъбрека, дроба”, обясни тогава Борисов. И се аргументира, че за разлика от колите на НСО, органите не изискват пари за допълнителна поддръжка. “А и после на тази кола има масла, горива, допълнителни разходи. А тук минус разходи, спира хемодиализата. Започваме да пестим от това, че сме дали здраве на човека”.

 В петък Борисов припомни, че в бюджета 2012 година догодина са предвидени повече пари за образование и култура и са се запазили средствата за здравеопазване.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional