Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как Лондон ни наложи предпазна клауза

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Росен Босев, в. "Капитал"

Това престъпление отдавна е съдебен казус и медийна история. В края на февруари 2000 г. в апартамента й в кв. "Стрелбище" е открито тялото на адвокатката Надежда Георгиева. Два дни по-рано тя е била убита по много жесток начин. Тялото й е завито с одеяло, а в помещението има пуснат калорифер - за да се де затрудни установяванeто на времето на смъртта й. Година преди смъртта й Надежда Георгиева започва да работи за Алексей Петров. Историята оживя тази седмица, след като Върховният съд на Великобритания отказа да екстрадира един от участниците в нея с мотива, че България не може да гарантира справедлив процес.

След разследване, проведено в условията на пълна конспирация, пред съда са изправени трима обвиняеми - Орлин Аврамов, Петър Калайджиев и Димитринка Калайджиева. Делото срещу Калайджиева се води задочно, защото е в Англия. Тази седмица тя даде интервю в "24 часа", в което разкри, че многократно е била заплашвана и психологически тормозена, за да не намеква за връзката на Никола Филчев с този случай. "Капитал" разполага със собственоръчно написаните й обяснения, които Калайджиева депозира още преди десет години в прокуратурата. Публикуваме ги на capital.bg.

Убийството на Надежда Георгиева се случва в най-мракобесните времена в прокуратурата, когато тя е обвита в съмнения за рекет, убийства, страх и шантаж. След 11 години тази седмица стана ясно, че Отделението на Кралската скамейка към Върховния съд окончателно отказа да екстрадира Калайджиева. Съдебното решение, въпреки че идва повече от пет години след края на ерата "Филчев", съдържа смразяващи констатации за актуалното състояние на съдебната система. На практика британските съдии казват, че през годините България не е доказала, че може да проведе безпристрастно разследване на твърденията, че Никола Филчев има отношение към този и други случаи на убийство, както и че Димитринка Калайджиева ще получи справедлив процес. В прав текст съдът казва също - България е член на ЕС, но това не променя констатациите, че е възможно представители на българските власти да са недобросъвестни.

Зависимо разследване

Британският съд приема, че разследването на убийството на Георгиева не е водено обективно и не е било независимо. За да достигне до това заключение, за съда са достатъчни два прости факта - Никола Филчев не само не е бил разпитан или разследван, въпреки че срещу него са изнасяни уличаващи твърдения, но и през цялото време на досъдебното производство внимателно го е наблюдавал.

Когато през 2002 г. съпругът на Калайджиева е бил арестуван в Словакия, той не е бил отведен в Националната следствена служба, а в ареста на Транспортна полиция: "Място за задържане и разпит под личното наблюдение на главния прокурор." Там той останал 18 месеца, като през това време бил разпитан едва два пъти. Самото разследване било засекретено доста дълго време, без реално да има причина за това.

Според британските магистрати няма никакво логично обяснение защо разследващите не са изследвали евентуална връзка между убийството на Надежда Георгиева с това на Николай Колев и самоубийството на прокурор Николай Джамбов.

България, circa 2011

Миналата година Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България по делото "Колеви срещу България". То се водеше от семейството на убития през 2002 г. прокурор Николай Колев (първо - много близък с Филчев, а впоследствие - основен негов опонент). Решението на съда в Страсбург посочи в детайли слабостите на българската прокуратура и де факто каза, че организирано по този начин, държавното обвинение практически не може да гарантира, че е способно да провежда независимо и обективно разследване на високопоставените служители: "Не е задача на Съда да определя коя система най-добре отговаря на изискванията на Конвенцията (Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи - бел. ред.). Системата, избрана от държавата членка, трябва да гарантира обаче, по закон и на практика, независимост и обективност на разследването при всички обстоятелства и независимо от това дали замесените лица са публични фигури."

Обсъждайки искането за екстрадицията, британските съдии казват директно, че след това решение българските власти не са направили абсолютно нищо, за да променят статуквото.

Кралският съд отбелязва, че след операция "Октопод" (при която беше задържан близкият до Филчев Алексей Петров) вътрешният министър Цветан Цветанов е декларирал, че бившият главен прокурор ще бъде разследван и че "хората около кръга на Филчев са все още в основните институции на сигурността". Това обаче така и не се е случило. 

Коментарът на съда включва и дефилето на Филчев по телевизиите в резултат изказванията на Цветанов. Магистратите определят телевизионните участия на бившия главен прокурор като "странни".  В серията интервюта Филчев разсъждаваше за американския заговор срещу него; за това как е бил изпратен в изгнание; че никога не е удрял човек "без ръкавица" и размисли за доброто и злото: "От нищо не ме е страх. И така, като млад нямах страх, опериран съм от страх... Сега, когато… тогава имаше живот, сега няма живот, от какво да ме е страх? Само от оня горе..."

 

Дело на stand by

Британските съдии изследват внимателно и съдебния процес за убийството на Надежда Георгиева. Обърнато е внимание, че делото е разпределено при Георги Колев, който впоследствие получава шеметна кариера в системата. Майката на Надежда Георгиева коментира, че той е протакал процеса всячески: "Съдията Георги Колев идваше на заседание незапознат с материалите. Беше абсолютно безразличен по отношение на това, което ставаше в залата. Държеше се неадекватно към свидетелите. През цялото дело той си играеше с телефона."

Малко след това изказване Колев си прави отвод и делото започва отначало. Новият съдия открива недопустими пропуски в обвинителния акт, които Георги Колев е проспал, и го връща на прокуратурата. Държавното обвинение получава уникалната възможност, след като делото е обратно при нея и след като Никола Филчев вече не е главен прокурор, да проведе независимо разследване и най-малкото да провери твърденията за ролята на Филчев в убийството. Това обаче не е случва. Делото започва отначало за трети път

След като Георги Колев е избран за председател на Върховния административен съд, той публично определя идеите, че главният прокурор Филчев може да е поръчал убийство, като "несериозни". Изказването му не остава незабелязано от британските съдии, които го споменават и в решението. Де факто поведението на Георги Колев, изразено в неглижиране на възможната и неразследвана версия за убийството на Георгиева, е една от причините те да не са сигурни, че държавата на практика ще изпълни декларацията си, че ще осигури справедлив процес на българската гражданка.

Всъщност британският съд отказва да екстрадира Калайджиева с мотив, че иска да я предпази от българските власти, в т.ч. и от сегашните. Съдът стига дотам да обсъжда дали отказът подсъдимата да бъде екстрадирана ще доведе до това един извършител на убийство да остане ненаказан.
Ако процесът не е справедлив, няма как да сме сигурни, че действителният извършител на убийството е именно човекът, който е изправен пред съда.

И най-страшното, което прозира от решението на британския съд, са съмненията дали самите прокурори не трябва да бъдат подсъдими. Бездействието на българските власти – законодателната и прокуратурата, по делата, които допускат съпричастие на бившия главен прокурор, според британските съдии засега е непреодолимо: "Все пак има две издадени решения – едно на Върховния съд, а другото на Европейския съд за правата на човека, които заедно и поотделно повдигат най-сериозните въпроси. Тези въпроси изискват отговор. Такъв не бе даден. Решението на предишния съд има връзка с това решение, тъй като фактите си остават съществени, както преди."

Решението на британските съдии не допуска колебание, че съдебният процес не би могъл да е справедлив, ако началото му в досъдебната фаза е било тенденциозно и необективно. С други думи - правилата на процеса са такива, че лошото разследване обезсмисля старанието на съда.

В тона на дипломатичния език британските съдии изразяват надежда, че "фактите по този случай са от напълно изключителен характер". Отказът да се изпълни европейска заповед за арест с мотива, че България не може да осигури справедлив процес, означава, че страната ни де факто е изключена от ЕС по отношение на пространството на свобода, сигурност и правосъдие. И това се случва в контекста на опитите на правителството да убеди останалите страни членки, че България може да бъде член на Шенген,

Ето защо решението на британския съд, което съдията по българското дело Владимир Астарджиев още тази седмица изпрати до премиера, главния прокурор и ВСС, изисква навременна реакция - политическа и законодателна.

Очевидно е, че думите повече не могат да маскират убедително липсата на реформи. Необходими са спешни промени в структурата на прокуратурата, които да създадат гаранции, че всяко разследване ще бъде независимо, справедливо и без значение кой е главен прокурор или коя партия управлява.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional