Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трайков смята да ограничи вноса на "Газпром" наполовина след 2020 г.

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Медиапул

Цел до 2020 г., а вероятно и по-рано, в България да няма нито един доставчик на природен газ, който да държи повече от 50 на сто от вътрешния пазар, си постави в неделя министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

 Така на практика той обяви намерението си да намали дотогава двойно преките доставки от руския монополист "Газпром", на когото в момента се падат 100 процента от вноса на синьото гориво и около 90 процента от вътрешния пазар. Останалите количества са от местния добив на "Мелроуз" в Черно море край Варна.

 "Газпром" обаче е мажоритарен собственик на компанията "Овергаз Инк.", която в момента проучва за нефт и газ в Североизточна България в терена Провадия. Освен това българското дружество, което сега е един от доставчиците на "Газпром" у нас, но договорът му изтича в края на 2012 г., неведнъж е заявявало намерението си да внася директно газ и така да конкурира "Булгаргаз", но газовият оператор "Булгартрансгаз" засега му отказва достъп до преносната си магистрална газова мрежа.

 Трайков отново заяви очакванията си за сериозна диверсификация на газовите доставки у нас след изграждането на междусистемните връзки на страната ни със съседните държави. "След 2 години трябва да е готова българо-гръцката връзка, която ни дава достъп до каспийския газ", посочи той. Строителните дейности се очаква да тръгнат след няколко месеца, в момента върви проектното проучване, изготвянето на екооценката и трасето, подготвят се и търговете за тръбите.

 "Това, което в момента е ясно, че Турция и Азербайджан се договориха в края на октомври за транзит на 16 милиарда кубически метра газ, от които 6 да остават за Турция, 10... не като транзитна такса, разбира се, по условията, по които се договорят за продажбата, а 10 да продължават през България за Европа. Това е минималното сигурно количество. Но резервите са много по-големи", обясни министърът.

 На договорената преди дни връзка с Турция също се разчита да осигури достъп до алтернативни доставки. Министърът отново акцентира върху възможностите, които дава на страната ни вероятността у нас да има залежи на шистов газ, срещу чието проучване обаче се обявяват стотици хора от Североизточна България.

 "Ако искаме всеки път да не треперим каква цена ще каже, ще дойде от "Газпром", това са начините - алтернативни доставки, каспийския газ, близкоизточния газ чрез терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция и местен добив. Това са трите компонента на един газов микс, който ни дава сигурност, че цените може да са ниски, че са устойчиви и че няма да бъде използван за рекет и шантаж", каза още Трайков.

 Той допълни, че за настоящия зимен сезон са подготвени споразумения за аварийна помощ и с Гърция, и с Турция в случай на проблеми с газовите доставки от Русия, които обаче са твърде хипотетични. Документите ще бъдат подписани в следващите дни и предвиждат при евентуално спиране да получаваме газ по реверсивните си връзки на съществуващите транзитни газопроводи с Гърция и Турция.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional