Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Европа е нашият избор, а не Евразийският съюз на Путин

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Огнян Минчев

Дискусия на управляващата партия в Москва - "Единна Русия", направи заключение, че и България трябва да бъде поканена в бъдещия Евразийски съюз. Според участниците другите поканени държави можело да бъдат Унгария, Чехия, Финландия, Монголия, Виетнам, Куба и Венецуела.

Тази новина и евентуалната бъдеща покана към България да се присъедини към Евразийския съюз, отправена от партия "Единна Русия", не е нещо, което изисква радикална и драматична реакция от българска страна.

Ние сме една от тези страни, които сега не принадлежат към непосредствената руска сфера на влияние, към които Русия винаги е изпитвала чувството, че принадлежат към руската сфера на влияние или към руската културна или цивилизационна общност.

Освен България, която е славянска и православна страна и това дава основание на Русия да я смята за част от своето пространство, в Евразийския съюз са поканени и страни като Унгария, за които тези характеристики не важат. Но страни като Унгария, Чехия, Виетнам, Монголия може да бъдат поканени, защото Русия смята, че те принадлежат на икономически и политически кръг, който при едно добро развитие на нещата, Москва смята да очертае около себе си.

В поканата не може да има нищо драматично Но България трябва да е наясно, че нейният дългосрочен избор не е Евразийският съюз, а Европа и евроатлантическото пространство.

Какво би спечелила България, ако хипотетично предположим, че стане част от евразийския икономически съюз, който в момента се лансира от Русия?

Извън всякакво съмнение страната ще получи на много високи цени енергийни източници, за които Русия няма да плаща мита. Ще получи всякакви руски стоки, за които няма да плаща мита, но те няма да бъдат с това качество, от което зависи българската модернизация и перспективно развитие.

Ще бъдат удовлетворени тези, които с носталгия се отнасят към пропуснатите възможности да шофират москвичи или жигули, но не и тези, които биха желали да живеят нормален европейски живот.

Разбира се, кризата в днешна Европа и относителното отдръпване на САЩ от активна международна позиция в източноевропейското направление дават основание на Русия да смята, че в една обозрима перспектива тя може да реализира този евразийски съюз.

Работата на България обаче е да защитава своя национален интерес и устойчиво да върви по пътя, който е избрала, въпреки че днешна Европа е в криза, въпреки че евро-атлантическата общност е разделена от различни позиции и интереси.

България трябва да работи според силите и възможностите си за преодоляването на тези проблеми в европейската и евроатлантическата общност, за да удовлетвори своите дългосрочни нацонални интереси. Убеден съм, както и множеството българи, че българският национален интерес е свързан с Европа.

Извън всяко съмнение е, че Русия ще се възползва от всички възможности, които й се предоставят, за да засили своето влияние в горните страни, включително и в България. В списъка на потенциално широкия Евразийски съюз обаче не фигурират страни като Полша и Румъния. Би било смешно и подигравателно те да бъдат включени там. В този списък фигурират страни, които имат определена история на афинитет към Русия, руската култура и руското присъствие, когато и да е в тяхното минало.

Заради това руската стратегия е селективна.

Русия ще направи всичко възможно и ще се възползва от всички кризисни процеси в Европа, САЩ и глобалния свят, за да утвърди своето максимално влияние в страните, които е споменала. На България няма да й бъде лесно, но във всички случаи тя трябва да защити своите национални интереси, а не интересите на евразийството.

От: http://www.24chasa.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional