Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Шест месеца делото "САПАРД" не успява да тръгне на втора инстанция

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов, Медиапул

Над шест месеца делото за пране на пари и източване на програма САПАРД в размер над 7 млн. евро срещу близките до БСП бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков и още четирима души не може да тръгне на втора инстанция.

 Досега няколко пъти Софийският апелативен съд (САС) бе принуден да отлага началото на процеса заради адвокатски ангажименти и заради влошеното здраве на подсъдимия Григор Главев.

 След като отсъстваше от последното заседание заради претърпяна операция, в понеделник Главев отново не се яви, но този път, защото се оказа нередовно призован.

 Сериозен проблем се оказа желанието на магистратите да определят по-близка дата за следващото заседание, тъй като няколко от защитниците по делото се оказаха с доста натоварена програма през декември.

 Адвокатката на подсъдимия Валентин Ангелов дори помоли съда да насрочи процеса за януари догодина, тъй като ще бъде извън страната през целия декември. САС обаче остро възрази срещу молбата й и предпочете да се възползва от възможността, предвидена при една от последните поправки на НПК, да определи резервен защитник.

 В крайна сметка делото бе насрочено за 8 декември, като тогава следствието, правосъдното и вътрешното министерство трябва да предоставят справки – дали има данни Григор Главев да е в ареста или да е напускал страната. Магистратите изискаха и информация за актуалния домашен адрес на подсъдимия.

 Главев и защитничката му неведнъж ставаха причина за отлагането на делото и на първа инстанция заради различни здравословни проблеми и ангажименти. По време на първото заседание на САС по казуса пък се оказа, че трима от подсъдимите не са призовани редовно от съда.

 Преди повече от година настоящият шеф на Върховния административен съд и бивш ръководител на градския Георги Колев оправда близкия до президента и левицата Стойков, а останалите осем подсъдими призна за виновни.

 СГС постанови присъда от 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 30 хиляди лева за Марио Николов. Съпругата му Мариана Николова получи 8 години лишаване от свобода и глоба от 30 хиляди лева. Останалите обвиняеми Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главен и Валентин Ангелов получиха по 6 години затвор и 30 хиляди лева глоба.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional