Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

НГ Енергия: "Газпром" трябва да се смири с новите правила

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
dnesplus.bg

Европейският газов пазар се променя стремително. През март в Европейския съюз беше приет така нареченият Трети енергиен пакет, който предвижда либерализация на газовия пазар, борба с монополистите. Основният принцип на новите правила – продавачът на газ не може едновременно да бъде собственик на тръбата и газа в нея. За "Газпром" това правило е изключително неудобно, защото логиката на неговата експанзия на европейския пазар дълго време се базираше именно на влизане в капитала на европейските мрежи.

На семинар на Института за международна икономика и международни отношения на РАН, посветен на обсъждането на последиците от Третия енергиен пакет за Русия, експертите не успяха да достигнат до единно мнение по проблема. От една страна, новите правила на ЕС наистина поставят кръст на усилията на "Газпром" да остане собственик както на газа в тръбата, така и на самата тръба. Всички опити на руската страна да уговори Европейската комисия да направи изключение за Русия не завършваха с нищо, отбеляза ръководителят на проекта от Института за енергетика и финанси Андрей Конопляник. От друга страна, Третият енергиен пакет дава право на собственика на газ да поиска достъп до крайния потребител, което директно отговаря на реалните цели на "Газпром", смята генералният директор на Фонда за национална енергийни сигурност Константин Симонов. Отчасти Третият енергиен пакет даже облекчава задачата на руския монополист – той вече не се нуждае да се бори за влизането в капитала на разпределителните компании. В условията на либерализиран европейски пазар тръбите се отделят в отделен бизнес, превръщайки се в услуга, достъпна за всеки. Затова в случай на честно прилагане, новите правила могат да бъдат полезни на Русия, убеден е Симонов.

Но новите директиви едва ли могат да се харесат на "Газпром" - прекалено радикални изглеждат промените на пазара. Руският монополист е свикнал с това, че пазарът на ЕС – пазар на отделни страни със своите правила, в които договорът между доставчик и вносител имат ексклузивен характер. Новите принципи, към които преминава Европа - достъп на трети страни, избор на доставчик, принудително разделяне на монополистите, са възникнали в САЩ в средата на 80-те години на ХХ век. Но на европейския пазар влияе концепцията на естествените монополи, обяснява главният директор на енергийния департамент на Института за енергетика и финанси Владимир Фейгин. Първите преобразования на европейския пазар се осъществяваха в условията на излишък на мощности, затова в Третия пакет остана неотчетена необходимостта от строителството на нови мощности, без които не е възможно развитието на пазара по принцип. Самият принцип на открит достъп на трети страни противоречи на проектното финансиране, и изключенията от този принцип за момента не са достатъчно разработени, отбелязва Фейгин.

В краткосрочен план ЕС възнамерява да реши проблема с липсата на мощности, борейки се с тяхното завземане. В представите на ЕС ползвателите на системите /"Газпром"/ или владеят, или са договорили мощностите, без да пускат на пазара други участници. Това води до спад на физическите обеми на използвани мощности. Но това е обусловено главно от сезонните фактори. Сега ЕС иска по някакъв начин да лиши ползвателите от неизползваните мощности, макар и да не е ясно, как ще бъде направено, заяви Фейгин. В днешния си вид Третият пакет наистина създава риск за инвеститорите, а за да се създаде единен пазар, са необходими много нови газопроводи, потвърждава Симонов. Процедурата открита подписка /open season/ би могла да се превърне в механизъм за дълъг-, среден- и краткосрочен достъп до газотранспортните мощности на основата на редовно определяне на пазарното търсене на мощности, обяснява Конопляник. Руските експерти предложиха на своите европейски колеги този механизъм. Ако съществуват налични мощности, тогава ползвателят може да ги резервира. Ако такива няма, тогава са възможни два варианта за решаването на проблемите, които зависят от възможностите да се инвестира в увеличаването на мощности. Краткосрочното инвестиционно решение за преходния период – конкурентно разпределение на съществуващите дефицитни мощности на търгове. Ако операторът има възможност да инвестира, тогава той е задължен да го направи, увеличавайки по този начин мощностите в дългосрочна перспектива.

Моделът на Третия пакет ще доведе до понижаване на цените само в случай, ако на входа в системата има излишък на газ. Либерализираната система, в която възниква газов дефицит, ще се превърне в кошмар за крайния потребител, убеден е Симонов. При това в ЕС при разработването на политиката изхождат от оптимистичния вариант, че в системата ще има много газ. Сериозната реформа се града на оптималните прогнози.

С този подход не е съгласен главният икономист на ВР за Русия и ОНД Владимир Дребенцов. За него либерализираният пазар е добър както при излишък, така и при недостиг на газ. На такъв пазар именно цената служи като балансиращ инструмент между интересите на потребителите и производителите. Скъпият руски газ ограничава неговото търсене, повишава възможностите за развитието на алтернативни доставки.

Така или иначе, дали е съгласен или не с европейската политика, за "Газпром" няма никакъв смисъл да седи в дълбокия окоп и да се старае всячески да се противопоставя на внедряването на новите правила, убедени са мнозинството от експертите. "Газпром" трябва да се приспособява към новите условия, но без да изоставя опитите си да доведе своите опасения и гледна точка до знанието на европейските колеги на. Така, според оценката на Конопляник, периодът 2007-2009 се е характеризирал с изключителна политическа конфронтация. Сега постепенно започва професионалния диалог на техническо ниво. Постепенно идва и разбирането, че проблемите на "Газпром" влияят на цената на газа за потребителите и да се намалят рисковете от неизвестността е изгодно и за двете страни.

От: http://www.dnesplus.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional