Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

A+ | A-На България е нужна нова дясна партия, която да работи с ГЕРБ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Интервю на Боряна Цачева с Алекс Алексиев, в. "24 часа"

 

Алекс Алексиев е роден през 1941 г. в България, син е на убития след 9 септември 1944 г. голям наш художник и фейлетонист Райко Алексиев.

През 1991-1992 г. е съветник на премиера Филип Димитров.

Живее в САЩ. Той е научен сътрудник в института "Хъдсън" във Вашингтон, експерт по международна сигурност и радикален ислям. Работил е за корпорация "Ранд", негови анализи по националната сигурност са се ползвали от Пентагона и ЦРУ.

В началото на 2011 г. учреди в София Център за изследване на Балканския и Черноморския регион.

- Г-н Алексиев, доволен ли сте, че се изпълни прогнозата ви, казана пред “24 часа” през февруари, че съдбата на Муамар Кадафи не може да е друга освен като на бясно куче?

- Доволен съм, макар че не трябваше да съм голям пророк, за да предвидя този изход. Президентът Рейгън нарече Кадафи “бясното куче на Изтока”. След толкова пролята кръв за диктатора нямаше друг шанс и краят му най-логично беше като на бясно куче.

- След края на Кадафи каква ще е съдбата на Либия?

- Симптомите са много тревожни не само за Либия, но и за целия регион. Преди време пак в “24 часа” казах, че т.нар Арабска пролет много бързо може да се превърне в “арабска зима”. И това става. Фактът, че в Либия се заговори за въвеждане на шериата, означава, че там демокрация няма и не може да има. Шериатът и демокрацията са две абсолютно противоположни неща. За съжаление в Тунис, която се смяташе за страната с най-добри шансове за изграждане на демокрация от европейски тип, прогнозите са много лоши. Лидерът на ислямската партия Рашид Гануши се възприема от Европа като умерен ислямист.

“Умерен ислямист” е като умерен педофил.

Или си педофил, или не си. Вижте какво става в Египет - там тръгва ислямизиране, което Мубарак, въпреки че беше диктатор, успя да предотврати.

- Кой е най-застрашен от процесите в Арабския свят?

- Опасността е за целия свят. Като погледнете страни като Иран и Пакистан, ще видите, че ислямизмът е опасен първо за самите мюсюлмани. Той води до религиозна диктатура, до липса на икономическа перспектива и до беднотия. Вреден е и за Запада, защото е експанзивен. Радикалният ислям има за цел да разруши светската демокрация и да установи т.нар халифат - царство на исляма в целия свят.

- А прогнозите за България?

- Нашите турци са умерени по природа. Опасността идва от отделни лица и службите трябва да се насочат към тях. Лошото е, че радикалният ислям, който се финансира от Саудитска Арабия чрез фондации, има възможност да стигне до бедните мюсюлмани. Тях лесно ги вербуват, като им строят джамии, дават им литература и пари. Но най-голямата опасност идва от Турция. Нейната външна политика е базирана на т. нар. неоосманизъм, пропагандиран от външния министър Давутоглу. Той е завоалиран като политика на добросъседство. Но за Балканите неоосманизмът е начин да се прокара или засили турското влияние. Нищо лошо, ако Турция е демокрация, но тя вече е ислямистка държава, в която демокрацията се потъпква. Вижте само факта, че най-малко 68 журналисти в момента са в затвора без обвинения, вкарани там по т.нар. антитерористично законодателство.

- Разпространението на радикалния ислям звучи страшно, но хората се плашат повече от кризата.

- Разбираемо е. А прогнозите са много мрачни. Кризата не е за година-две и после ще отмине.

Това е стратегически колапс на европейския модел, който е базиран на т.нар. социална пазарна икономика. Тя работеше доста дълго време по няколко причини. Западът - Европа и Америка, имаха огромни конкурентни преимущества пред останалия свят, но те изчезнаха. Даже в момента вървят в обратна посока. Една машина работи еднакво в Китай, Германия или Щатите, когато има добре обучени работници. И ако някъде работната ръка струва в пъти по-евтино, вече не може да се конкурираш. Това води до преместване на индустриални капитали от Европа и Америка към Азия. А аз се надявам, че и тук ще дойдат. Второ, социалната пазарна икономика се базира на много скъпи социални придобивки - високи пенсии, които идват от много високи данъци. Завишените налози пък правят всяка държава неконкурентоспособна. И третият голям проблем е тежката демографска криза. Западът сякаш реши, че няма нужда да прави деца. В световната история няма период, когато обществото в период на мир отказва да се възпроизвежда Това важи и за България. Резултатът е: ако ти имаш по-малко от 4-ма работници, които да плащат на пенсионер, моделът пропада. Единственото, което може да компенсира високите данъци и високите пенсии, е икономическият растеж, но и него го няма. И няма и да го има. В Италия в последните 10 г. е по-нисък от 1%. Във Франция не е по-голям.

Източна Европа и България сякаш все още имат шанс да се измъкнат от кризата. След падането на комунизма ние пожертвахме едно поколение. И Борисов е прав, когато казва на Запада - ако вие плащахте нашите пенсии, нямаше да сте на това дередже. Ние имаме и много по-добри макроикономически показатели. Тук заплатите са по-малки, но и данъците са по-ниски. Кризата обаче няма как да не се отрази на Източна Европа, защото всичките й търговски партньори са от Западна Европа. А там са нужни радикални реформи.

- Но и без тези страшни реформи протестите в Европа растат и стигнаха до Уолстрийт.

- На Уолстрийт са най-вече лумпени левичари и младежи, които все още са издържани от родителите си. А организаторите им са прокомунистически организации и крайната левица. В Щатите има много силна извънпарламентарна левица. За какво мечтаят там протестиращите? Да се опростят заемите на студентите например, но и аз искам да ми се опростят моите, ама няма да стане. Настояват образованието и здравеопазването да е безплатно. Това са утопични идеи.

- Къде е по-страшна кризата - в Европа или в Щатите?

- В последните години САЩ вървят смело и стремглаво по пътя на Европа. Което ще рече - печатане на пари, постоянно увеличаване на държавните разноски, без да са покрити от нещо, и постоянно увеличаване на държавния дълг. Дългът е 100% от БВП - това е горе-долу като Италия. Трите най-големи социални програми - за пенсиите и здравеопазването на възрастните над 65 г. и за здравеопазването на бедните, са пред фалит.

-Говори ли се открито за тези проблеми в медиите?

-Естествено. И това, което се наблюдава, е силен тласък надясно. Хората разбират, че начинът им на живот може да бъде унищожен от икономически некомпетентни хора като президента Обама и неговия екип. Дефицитът вече е над 1 трилион долара и ще продължи да се натрупва поне до 2020 г. Ако не се направят радикални реформи, бъдещето на Америка ще е много мрачно. А в предизборната борба, която вече е започнала, всички републикански кандидати говорят за това в прав текст.

-Кой кандидат на републиканците има най-големи шансове срещу Обама?

- Най-голямата заплаха за Обама е Хърмън Кейн, който е чернокож, защото той може да вземе 30% от афроамериканския вот. Президент демократ не може да бъде избран без афроамерикански вот.

-От разговора дотук излезе, че бъдещето на света е доста мрачно.

-Америка има шанс, ако са верни прогнозите, че републиканците ще спечелят с доста убедително мнозинство. Но европейците сякаш не разбират проблемите си. Марио Драги, известен италиански икономист, беше сложен начело на Европейската банка. Но кой е той? В годините, когато Италия е затъвала, той беше начело на централната банка в страната. Той има вина за Италия, сега ще оправя цяла Европа. Кой ще оправя Гърция - Пападимос? Като шеф на гръцката банка задачата му преди години беше да излъже Европа, че всичко в Гърция е окей.

-Защо в тази ужасяваща картина не споменаваме Русия?

-Говорихме за демократичните страни и кризата. А Русия е фашистко-мафиотска държава.

Какво значи фашизъм - сливане на икономическите и политическите интереси на върхушката. Погледнете - големите фирми - “Газпром”, “Росатом” и т.н., и т.н., са държавни, но всички те се ръководят от приятели на Путин. А той отново ще влезе в президентството, не че си е тръгвал.

Аз не крия, че симпатизирам на Бойко Борисов, но това, че у нас продължава да се говори за руските проекти от “големия шлем” на Георги Първанов, много ме безпокои.

Борисов има много качествени министри, много добра фискална политика. България е късметлия с финансов министър като Симеон Дянков. Но тази неяснота в отношенията с Русия е опасна. Защото на Запад се създава впечатлението, че едва ли не България действа като руски васал.

-Г-н Алексиев, проследихте ли изборите в България?

- Не съвсем. Безспорно ГЕРБ спечели убедително. Чувам, че се говори за мошеничества. Но и в Америка ги има. Въпросът е дали те са повлияли на крайния резултат. Според мен друго решение на изборите нямаше. ГЕРБ е просто много популярна. Но на мен много ми се иска да се роди силна дясна партия. Преди имаше десница, но тези, които претендират сега за нейни лидери, не се ползват с никакво доверие и, изглежда, са калпави политици. СДС се разцепи на някакви парчета, които съществуват само за да вкарат по 5 депутати в парламента.

Борисов, какъвто и да го наричат, има много точен политически нюх.

И затова вероятно ще вземе още един мандат.

- Откъде ще се вземат лидери за нова дясна партия?

-Не съм експерт, но съм убеден, че на България й е необходима една нова десница.

ГЕРБ също претендира да е дясна партия. Вярно, че от гледна точка на финансовата и фискалната политика е такава и аз затова я поддържам. Нейните експерти наистина направиха това, което много малко партии успяха - изключително ниския дефицит, ниско задлъжняване, ниски данъци и др.

Но аз смятам, че трябва да се роди нова десница, която да подкрепя ГЕРБ. Те трябва да бъдат коалиционни партньори, докато ГЕРБ продължи да води подчертано пазарна политика. Това, което ме тревожи в ГЕРБ, е толерантността не към Русия, а към мафиотската й политика. Сега пак се говори за Белене, което е абсолютно пагубна перспектива, или за Бургас- Александруполис. Така директно се работи за мафиотската Русия, която няма интерес за благоденствието на България. Оттам плащат на цяла армия от лакеи в България, включително и в пресата.

- Вие бихте ли се върнали в България, за да помогнете за създаването на нова десница?

- Не. Аз съм стар, за да се занимавам с такива работи.

- Рейгън, като стана президент, беше по-стар?

- Аз в момента в Щатите се занимавам с политика. Боря се в Калифорния с левичарството и ще участвам като експерт в кампанията на републиканците догодина. Затова всеки месец по една седмица прекарвам във Вашингтон.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional