Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Комерсант: Руски холдинг се готви да изкупи 100% от Е.ОН България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дневник

Руският холдинг МРСК може да получи първия си актив в чужбина, ако се осъществи желаната от него сделка за покупката на електроразпределителното дружество "Е.ОН България", пише руският икономически всекидневник "Комерсант" на сайта си.

Изданието отбелязва, че и германската E.ON и българските власти вече са обявили намерението си да продадат дяловете си в компанията. "Комерсант" прави уговорката, че руската компания проявява интерес към тези активи, но засега не е известно как към евентуалната сделка ще се отнесат българските власти.

Държавният холдинг МРСК, който обединява разпределителните мрежи в Русия, както представители на германската Е.ОН са отказали коментар пред изданието. В публикацията обаче се припомня, че генералният директор на МРСК Николай Швец преди време е казал, че компанията би искала да управлява електроенергийна инфраструктура и в чужбина, главно в Европа. 

Освен държавата, която подготвя да пусне своите 33% за приватизация чрез фондовата борса, Е.ОН също възнамерява да продаде актива си и вече е подготвила информационен меморандум за потенциалните инвеститори, пише изданието. В меморандума се отбелязва, че Е.ОН разглежда възможността да се изтегли от българската енергетика и да предаде пълния контрол в дружеството на друг собственик. Сред претендентите, по информация на изданието, са чешката ЧЕЗ и Националната електрическа компания.

Източници на "Комерсант" твърдят, че МРСК вече е изпратила необвързваща оферта за покупката на активите на Е.ОН, а до 24 ноември - утре, ще внесе и обвързваща.

Изданието отбелязва, че пазарният дял на "Е.ОН България" е 18% и отстъпва на другите двама играчи -  чешката ЧЕЗ и австрийската ЕВН.

Председателят на руския Фонд за енергийно развитие Сергей Панкин коментира пред вестника, че сделката за българските мрежи може да бъде единствено "политическа поръчка от страна на държавата". Експертът препоръчва на МРСК да се съсредоточи върху основната си задамча - осигуряването на енергоснабдяването на руските потребители, с което вече има финансови трудности.

От: http://www.dnevnik.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional