Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Холандия е непреклонна – България и Румъния не са готови за Шенген

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Медиапул

Холандия остава непреклонна и няма да подкрепи приемането на България и Румъния в Шенген, докато двете страни не покажат достатъчно убедителен напредък в борбата с корупцията. Това обяви в четвъртък холандският министър по въпросите на имиграцията Херд Леерс, цитиран от Ройтерс.

Той отхвърли и варианта действието на Шенгенското споразумение да започне първо на летищата, а на по-късен етап - и на сухопътните граници. Леерс дори добави, че Холандия изобщо не би участвала в дискусия на това предложение по време на предстоящата среща на лидерите от ЕС на 9 декември.

"Сигурни сме 100%. Няма нужда да го вкарват в дневния ред. За нас въпросът е ясен. Румъния и България първо трябва да покажат резултати. Това е по-важно, отколкото да намерим решение", обясни министърът.

По думите му Холандия първо ще проучи дали има основания да се премахне паспортният контрол в заключенията на очаквания през февруари доклад на ЕК за борбата с корупцията в двете държави.

Леерс припомни едно от основните опасения срещу приемането на двете страни в Шенген, че те няма да успеят да удържат имиграционния поток, подобно Гърция, която имаше сериозни проблеми с натиска от Турция и й се наложи да иска помощ от ЕС.

"Трябва да сме сигурни, че случващото се в Гърция няма да се повтори в България", допълни Леерс.

"Ройтерс" припомня, че от влизането си в ЕС през 2007 г. двете страни не успяват да убедят съюза, че ефективно се борят с корупцията и особено с организираната престъпност, а са на пътя на важни коридори за трафик на наркотици и хора.

Холандската съпротива отразява растящата тревога в цяла Европа за опазването сигурността на границите и спирането на нелегалната имиграция. Това съживи споровете за ефективността на Шенгенското споразумение и необходимостта от нови правила, позволяващи на отделни държави да връщат паспортния и граничния контрол при критични ситуации.

От: http://www.mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional