Свободата днес и тук 02 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Лукойл" дарява на МВР четириетажна сграда чрез община Бургас

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Медиапул

 

МВР ще получи като дарение луксозна четириетажна сграда в бургаския квартал "Лазур", собственост на "Лукойл Нефтохим", съобщи в петък бургаският вестник "Десант" .

Финализирането на сделката, която най-вероятно ще послужи за образец на новия начин, по който частни лица и фирми да даряват МВР – а именно през общини и държавни структури - ще бъде 29-ти ноември по време на сесията на местния общински съвет.

 Според изданието вътрешният министър Цветан Цветанов е намерил начин да заобиколи собствената си заповед за забрана на дарения като е одобрил лично сградата да се прехвърли на община Бургас, а тя от своя страна да я прехвърли на МВР.

 Заповедта на министър Цветанов за забрана за сключване на договори за дарения за МВР влезе в сила от 1 септември. Тя обаче спира само преките дарения, но позволява МВР да получава такива от общини и държавни структури, от държавни предприятия или търговски дружества, както и международни организации и органи на ЕС.

Договорите за допустимите, според новата заповед дарения, ще се оповестяват публично, но само ако в тях няма класифицирана информация.

 Идеята с дарението от "Лукойл" е в сградата, принадлежала досега на дружеството, да се настани бургаското Пето РПУ. Според местния ежедневник в договора за дарение между "Лукойл" и общината изрично е посочено, че сградата трябва да се дари на полицията. В момента РПУ-то ползва имот на общината, който е бил предназначен за детска градина. След дарението на "Лукойл", полицията ще освободи въпросния обект.

 Шефът на полицията в Бургас комисар Милен Димитров признава, че "е възможен вариант" да получат сградата от общината, която й е дарена от "Лукойл" именно с такава цел. В отговор на въпрос дали това е "формално прескачане на правилата", той отговаря, че "има правила, които се спазват". Същият отговор комисар Димитров дава и на въпроса дали това дарение няма да попречи на МВР при евентуални разследвания срещу "Лукойл”.

 Извън несъмненото заобикаляне на заповедта, съмнителна ниска е и данъчната оценка от 352 000 лева на сграда със застроена площ от над 2000 кв.м.. Оценката е издадена на 18 август тази година, точно преди дарението. Това е цената на 4-5 апартамента в крайморския бургаски квартал.

 Бургаският вестник прилага и факсимиле на кореспонденция между бургаския кмет Димитър Николов, който на 7 октомври иска съгласието на Цветан Цветанов. Николов обяснява на вицепремиера, че от "Лукойл" желаят да подарят на полицията въпросната сграда, която досега се е ползвала като общежитие и е била приватизирана от руската компания през 2001 г., заедно с нефтозавода.

 Разрешението на Цветанов е пристигнало на 24 октомври, по-малко от 2 месеца, след като сам забранява този род дарения.

 В момента държавата и "Лукойл" се съдят за инсталирането на измервателни прибори в складовете си за горива. Цветан Цветанов бе един от министрите, които се обявиха срещу отнемането на лиценза на рафинерията, въпреки погазването на закона.

 Преди седмица вътрешното министерство организира и "Залцбургския форум" в хотел "Правец голф и спа" на шефа на "Лукойл" Валентин Златев.

"Лукойл“ бе сред най-големите дарители на МВР докато преките подаяния за МВР от частни фирми все още бяха възможни. Сред другите дарители се отличаваха фирми на групировката ТИМ, на Васил Божков и различни дружества от бившата групировка "Мултигруп".

 Това не е първият случай, в който МВР откровено заобикаля закона. Както Mediapool писа през август, МВР заобиколи и Закона за обществените поръчки като прие в дарение 236 автомобила от собственото си дружество "Безконтактни мултиплексорни вериги”.

От: http://www.mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional