Свободата днес и тук 02 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Много сериозен човек", който не е бандит, е босът на "Наглите"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

"Има сериозен човек, който е замесен. Не е бандит – шапката на цялото нещо. Става въпрос за много сериозен човек." Това казва един от подсъдимите по делото срещу т. нар. банда за отвличания "Наглите" Любомир Димитров-Гребеца по време на разпит в ГДБОП от 12 януари 2010 г., запис от който бе възпроизведен в Софийския градски съд (СГС) в петък.

 Близо 4 часа съдия Виолета Магдалинчева, прокурори, адвокати и подсъдими слушаха откровените пазарлъци между зам.-главния прокурор Бойко Найденов, обвинителя Бисер Кирилов, шефа на антимафиотите Станимир Флоров, началника на сектор "Контратероризъм" в службата Валентин Цоновски и обвиняемия към онзи момент Димитров.

 В съдебната зала бяха пуснати няколко аудиозаписа от два разпита на Гребеца, проведени без присъствието на адвокат и съдия на 21 декември 2009 г. и 12 януари 2010 г., от които става ясно, че той се интересува от конкретни обещания и гаранции за лека присъда и освобождаване от ареста, за да разкрие схемата в бандата.

 До споменаването на "барото" (от баровец – бел. ред.) се стига чак във втория разпит, след като първоначално Найденов и Кирилов категорично обещават на Димитров, че имат договорка, която ще изпълнят. По време на разговора между тях няколко пъти се чуват думите: "Нали се разбрахме?!" и "Обещали сме ти!" Според защитата му става дума за гаранции, че Гребеца ще бъде осъден условно, ако уличи останалите подсъдими.

 

"Ако ти си убиецът, това което сме се разбрали веднага отпада!"

 След появата на двата трупа на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиан Лефтеров-Кунгфуто, сочени от МВР също за част от "Наглите", ситуацията за Любомир Димитров се променя, тъй като той е посочен от подсъдимия Даниел Димитров-Релето и от защитените свидетели Валентин Михайлов-Ихтиманския и Найден Недев като извършител на двете покушения.

 "Ако ти си убиецът, това, което сме се разбрали, веднага отпада! Няма как да стане просто", казва Флоров, след което подчиненият му Цоновски уточнява с по-мек тон, че има някои разминавания, "които искаме да изчистим".

 След като чува, че е посочен за убиец на Сапата и Кунгфуто, Гребеца иска консултация с адвокат, както и среща с "някой от прокуратурата", на когото да разкрие самоличността на "шапката на цялото нещо" срещу гаранции, че няма да бъде обвинен за двете покушения.

 "Като те сочат за извършител на две убийства, как да те пуснем под домашен арест, бе човек", добавя шефът на ГДБОП, след което е репликиран от Димитров: "Ако разкрия евентуалния поръчител и мотивите, каква ще ми е ползата?"

 Тогава Флоров звъни в кабинета на Бойко Найденов, за да му обясни каква е ситуацията. Първоначално заместник-главният прокурор е пуснат през високоговорителя на телефона и думите му се чуват от записа. Впоследствие обаче слушалката е поета от Любомир Димитров и очевидно високоговорителят е изключен, защото се чува само неговият глас.

 Следват реплики като: "Много сериозен човек! Какви са ми вариантите за мене, ако го кажа това нещо?" и "Аз ще си свидетелствам и всичко!"

 

Бойко Найденов не желае да предложи гаранции срещу името на "барото"

 Найденов обаче изглежда не проявява желание да предлага нови оферти на обвиняемия и разговорът приключва. Следват продължителни опити на Флоров и Цоновски да убедят Димитров да разкаже своята версия за двете убийства, като двамата изненадващо неглижират споменатия "много сериозен човек" и почти не питат повече за самоличността му.

 Гребеца обаче настоява за адвокат и дори в един момент заявява: "Предавам се, няма начин. Прокурорът каза, че няма как да ми помогне!" И единствено добавя, че не е извършил убийствата, въпреки че имал известно участие в събитията. Отказва обаче да уточни какво има предвид, тъй като се съмнява, че разследващите ще се доверят на него, вместо на защитен свидетел.

 "При тебе нещата бяха едни и сега са изменени. И за него нещата могат да се изменят в зависимост от твоите показания. За да се измъкнеш, трябва да изложиш обратната версия, по-точно – твоята", реагира Цоновски.

 Двамата с Флоров уточняват още, че според показанията на Релето мотивът на Димитров да убие Сапата и Кунгфуто били няколко неизплатени от него вноски за луксозен джип "Мерцедес" ML. "Това са глупости и всички го знаят. Става въпрос за много пари и много коли", отговаря лаконично Гребеца.

 

"Те казват, че ти си ги убил, ти кажи, че не си!"

 Разговорът между тримата става все по-изнервен, като говорът на шефа на ГДБОП ту преминава в откровено крещене, ту се успокоява. Открояват се негови фрази, като: "Те казват, че ти си ги убил, ти кажи, че не си!" и "Кажи бе, каква е твоята съпричастност. Виж с колко неща можеш да ни помогнеш. Има ли оръжие, къде е то? Има ли кола, къде е то?"

 Спечелилият година по-късно званието "Полицай на годината", заради приносът си в разследването на "Наглите" - Цоновски, също дейно участва в опитите за измъкване на показания от Димитров, като неколкократно го съветва да посочи обратната теза на тази на Релето, за да си "оправи положението". "Ти си избираш, бе човек! Ти си решаваш съдбата", казва още началникът на сектор "Контратероризъм".

 В крайна сметка високопоставените спецполицаи така и не успяват да измъкнат нещо конкретно от Гребеца. Не се споменава и нищо повече за "шапката на цялото нещо" – човекът, който по думите му е знаел за всички отвличания и дори е давал конкретни разпореждания на членовете на бандата.

 Самият Любомир Димитров пожела да даде изявление пред СГС, в което обясни, че тези разговори показвали нещо, като репетиция преди разпита му пред съдия. "Като дойде съдията - да зная какво да кажа", поясни подсъдимият с уточнението, че имало общо 5-6 подобни записа. Според защитата му тези разпити са провеждани в продължение на 3 дни, в които той почти не бил ял. Освен неговите беседи с разследващите, съдът предстои да изслуша и разпитите на останалите подсъдими, както и на защитения свидетел Ихтиманския.

 

Съмненията за неизвестният "кукловод" се появиха в самото начало

 Съмненията, че похитителите са имали сериозен покровител, който е бил в течение на действията им, получавал е част от парите и им е осигурявал гръб, се появиха още веднага след арестите на подсъдимите през декември 2009 г. Тогава главният секретар на МВР Калин Георгиев анонсира проверки на няколко свои служители, които проявявали нездрав интерес към разследването на отвличанията от последните години.

 В крайна сметка обаче във връзки с групата бе уличен единствено Йордан Костов от "Криминална полиция", който се оказа, че осигурявал на подсъдимия Павел Петков възможност да напуска затворническото общежитие в Казичене, за да ходи да пази някои от похитените, под претекст, че си ремонтира вилата.

В началото на годината една от жертвите на отвличанията – Ангел Бончев, изрази по време на един от разпитите си в СГС убеденост, че "най-високите нива в групата изобщо не са в залата". На същото мнение са и доста експерти, които през последните години нееднократно коментираха, че толкова добре организирани похищения имат нужда от сериозен "гръб".

Подсъдими по делото обаче са единствено сочените за физически извършители на отвличанията Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста, Любомир Димитров-Гребеца, братята Радослав и Митко Лебешковски, Кирил Кирилов-Монстанския, Цветозар Славчев -Църо, Петков и Релето. Те са обвинени за 11 отвличания и един опит за отвличане.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional