Свободата днес и тук 29 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Процесът срещу „Октопода” тръгва на 12 декември, прокурори и свидетели не знаят

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Frognews

Румяна Ченалова

Тайни съпътстват старта на делото срещу Трактора, свидетели са следени и заплашвани да се откажат от показанията си
Странна тайнственост обгръща знаковото дело „Октопод”. То ще стартира на 12 декември, но за първото заседание на Софийския градски съд не са уведомени нито медиите, нито свидетелите, нито дори някои от прокурорите. Не е ясно защо съдия Румяна Ченалова е предпочела информацията да се пази в тайна. Не са ясни съвсем и мотивите да се бърза толкова в навечерието на Коледа, след като се чака година и половина, коментираха магистрати пред „Торнадо”. Те потвърдиха, че се е очаквало процесът срещу Алексей Петров, считан за водеща фигура в мафиотската структура на „Октопода”, да бъде
приоритет на специализирания съд който ще стартира през януари 2012 г.

Изненадани сме, защото почти няма време да се консултираме с адвокати и да изградим някаква тактика на поведение в съда. Това заявиха пред „Торнадо” трима от основните свидетели по делото. Буквално за десетина дни те ще трябва да се запознаят със 120-те тома обвинения срещу Трактора. Някои от тях през последните седмици получавали заплахи или педложения за финансова изгода, ако се откажат от показанията си. На един дори му срязали болтове на служебната кола, за да се предизвика „случайна” катастрофа. Други са следени демонстративно, за да им се окаже психологически натиск.
На първото заседание на съда, на 12 декември, ще бъде прочетен обвинителният акт и ще се даде ход на делото. Алексей Петров и защитата му са се подготвили за мащабни медийни изяви. В тях за пореден път общественото мнение ще бъде облъчвано колко невинен е Трактора и че процесът срещу него е политически.

Над 180 свидетели обаче са на друго мнение. Очаква се в скоро време да станат известни нови разкрития за брутални престъпления на „Октопода”. Провисване от виадукт на Витиня, заплахи за разфасоване, отвличане на деца и убийства са само част от арсенала, с който „Октопода” е изнудвал жертвите си.

Кой ще е държавният обвинител?
По всички правила държавният обвинител по делото срещу „Октопода” и Алексей Петров трябва да е прокурор Светлозар Костов. Магистратът работи дълго и задълбочено по обвиненията, събира доказателства и ръководи следствените действия. Мина през много перипетии, бе атакуван и с компромати. Решението трябва да вземе главният прокурор Борис Велчев. И той трябва да е на висотата на това решение. В средите на обвинението се говори, че Велчев имал намерение да назначи друг прокурор по делото. Мотивът му бил, че Костов трябва да има свобода да се разгърне като ръководител на новосъздадената Специализирана прокуратура. „Работил съм много упорито по делото, познавам детайлите, познавам почти всички свидетели лично и смятам, че имаме добро взаимодействие и уважение. За мен е предизвикателство да участвам в делото и бих дал всичко от себе си да защитя интересите на обществото и държавата в него”. Това е позицията на самия прокурор Костов.
Остава Борис Велчев също да докаже, че решението, което ще вземе, е в интерес на обществото и държавата.

Лулчева и Василев бранят Алексей Петров
Основни действащи лица в защитата на „Октопода” и Алексей Петров са известните адвокати Ина Лулчева и Васил Василев. И двамата са съдружници в кантората на Даниела Доковска. Известни юристи, защитавали скандални обвиняеми. Между тях са бившият премиер Сергей Станишев, бившият военен министър Николай Цонев, обвненият в корупция шеф от ГДБОП Иван Иванов, екскметът на столицата Стефан Софиянски, ексминистър Александър Божков, банкерът, вече издател, Любомир Павлов и др. Васил Василев напоследък се прочу и с участието си във форум, иницииран от вечния Гиньо Ганев, в защита на свободата и демокрацията. Доста странно поведение, като се има предвид, че тъкмо клиентът на Василев–Трактора в предизборнта кампания агитираше за забрана на политическите партии.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional