Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Синдикатите да докажат, че не перат пари

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Михаил Константинов

До голяма степен не разбрах смисъла на синдикалния протест заради увеличението на пенсионната възраст. По-голяма част от хората у нас, които се пенсионират, продължават да работят след това и тук няма нищо лошо.

Това обаче показва колко фалшив е доводът, който синдикатите изтъкнаха в последните дни. Те казват така: „Късното пенсиониране блокира работни места, младите не могат да започнат работа”. На пръв поглед е така, но това е фалшив довод, защото тези, които се пенсионират, не освобождават работни места. Нещо повече. Те получават и пенсия, и ниска заплата. Нека да ви дам пример. Работник се пенсионира с 250-300 лв. пенсия и е готов за още 200 лв да продължи да работи, формално на половин работен ден. И работодателят няма да вземе млад човек на негово място, защото младият ще поиска поне 800-1000 лв., щото трябва да гледа жена и деца.

Затова ранното пенсиониране не създава повече работни места за младите. Който твърди противното или не разбира какво говори, или лъже. Иначе проблемът не е, че има хора, които и работят и получават пенсия, а че пари няма. Скоро ще се види, че или пенсиите и заплатите ще трябва да се орежат, или някой ще трябва да пусне печатницата за пари и тогава парите ще загубят покупателната си сила. Това сме го виждали по Жан Виденово време само преди 14-15 години. Когато хиперинфлацията се случи, парите престават да имат стойност. Това ли искаме?

В момента единствено валутният борд ни пази от това. Ако правителството обаче смята да отстъпва на всеки натиск, както отстъпи на синдикатите, съвсем скоро просто ще рухнем. Тогава всички ще ревнат и ще задават сакралния български въпрос “К’ва я мислихме, а тя к’ва стана?”. Ама ще бъде много късно, както обикновено се случва у насс.

Като няма пари, как да дадем на всички? Да ги напечатаме ли? Първо, има валутен борд и нямаме това право. Но да кажем, че ще приемем закон за излизане от борда – една нощ Народното събрание се събира и тихомълком го отменя. На другия ден еврото вместо за 2 лева, ще се купува за 20. И всеки, който преди е имал пари в джоба, ще може вече само да си гледа джобовете, но без левовете в тях. Ще дойде Виденова зима направо, какво се правим на луди? През 1996-1997 г. доларът стана 3 000 лева. Това ли искаме пак да се случи? Ами заповядайте тогава, уважаеми дами и господа, само че ние, нормалните хора, не желаем да участваме в това. А и няма да ви го позволим, за сведение, щото тая държава е и наша.

Не мога да кажа кои са действителните подбуди на синдикатите за протеста, но аз се отнасям изключително подозрително към всякакви действия на подобни организации.

Световната практика показва, че синдикатите много често са свързани с разни мафиотски структури. Такъв е бил и случаят в САЩ доскоро. Там мафиите и синдикатите са играли много заедно, чак до средата на XX в. През 1960 г. синдикатите там успяха даже да манипулират и развоя на президентските избори.

Критичен съм и към българските синдикати, защото най-малко буди подозрение това, че те не се отчитат пред никого с какви средства разполагат и как ги харчат. Който си крие доходите, за мен е силно съмнителен.

Щом не се отчитат никъде, това означава, че първо, системата ни е пропукана. Как може да има система, която да допуска някой да получава пари без данни откъде са, от кого са дадени? Как можем да разберем ние дали тези пари са чисти? Защото не бива да забравяме, че понякога синдикатите могат да упражняват натиск върху работодателите на ръба на закона. Много прост пример има за това. Една фирма получава голяма поръчка от чужбина за производство на даден продукт в рамките на една седмица. Сформира се екипът, започват работа служителите. Обаче идват синдикалистите и заявяват: „Искаме нашите заплати, умножени по 3, иначе напускаме и вие ще загубите 1 млн. евро”. Логиката е, че работодателят не може за една седмица да намери нови служители и трябва да отстъпи. Така синдикатите могат направо да рекетират.

Сигурно има и случаи, в които те защитават коректно интересите на работещите, но една структура, която не обявява доходите си, за мен е повече от подозрителна. Ако някой ми каже, че това в момента е законно, аз веднага ще отговоря, че законът е калпав и трябва да се промени.

В момента синдикатите извиват ръцете на управляващите и това е според правилата на играта. Нямам нищо против, в рамките на съществуващите законови практики, да се провеждат митинги и стачки. Няма нищо лошо в това, защото така се гонят интереси, чрез натиск. Но ако тези синдикати не си обявят доходите в най-кратко време, аз лично ще ги считам за организации, работещи на ръба на закона. И даже отвъд.

Това да живееш извън закона по отношение на финансите на страната, е толкова абсурдно, че акълът не ми го побира. И се чудя как може държавата да търпи това. Моментално Сметната палата трябва да предприеме съответните действия. Ако се налага, нека и ченгетата да влязат, да ги поприберат малко тези хора. Иначе как ще докажат синдикатите, че примерно не перат пари? Ако някой се чувства над законите на тази държава, да я напуска моментално, да отива на някое друго пусто място и там да се прави, че държава няма.

Като чуя, че те самите не си знаели доходите, просто се просълзявам от умиление. Взимам си носната кърпа и почвам да ги съжалявам тези нещастни, неинформирани хора, които не знаят колко пари имат в джоба си. Хайде да не ни правят на маймуни! Или поне да го правят малко по-интелигентно. На тези 111 хил. кв. км все още има държава и се надявам да я има още стотици години. Няма да е лесно, но трябва да устискаме.

От: http://www.vsekiden.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional