Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Саркози: Франция и Германия трябва отново да основат Европа

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Медиапул

 

 

Европа трябва да бъде основана отново, като Франция и Германия ще бъдат нейното ядро, за да осигурят зона на стабилност. Това заяви президентът на Франция Никола Саркози в речта си пред близо 5000 партийни привърженици в Тулон, предавана на живо по националната телевизия.

"Идва денят, в който държавата - както го прави и всяко семейство - трябва да си плати дълговете. Решението на кризата е в усилната работа и контролът над разходите. В същото време подход, разчитащ единствено на бюджетни съкращения, рискува да тласне икономиката в рецесия и дори в депресия", каза френският президент

Той съобщи, че в понеделник ще има извънредна среща в Париж с канцлера на Германия Ангела Меркел, на която ще обсъдят последни подробности по идеите си за по-тясна интеграция и повече дисциплина в еврозоната.

Предполага се, че те ще залегнат в основата на общото решение, което пазарите очакват от срещата на лидерите на ЕС на 9 декември. Речта му, очаквана като едно от ключовите събития за оцеляване на еврозоната в следващите 10 дни, обаче не съдържаше конкретни подробности.

Той обясни, че в "екстремалната ситуация" безпрецедентна за последните близо 70 години, е причината Франция да се бори заедно с Германия за "нов договор, който преосмисля организацията на Европа".

"Обединени Франция и Германия означават обединена Европа. Разединете Франция и Германия и Европа ще бъде разединена и слаба", каза френският президент. Според него обаче тази реформа ще продължи на ниво държави и няма да води към някаква наднационална структура.

"Да защитим еврото, означава да защитим Европа", каза още президентът и повтори идеята за създаване на Европейски валутен фонд. "Европейската централна банка е независима и ще си остане такава", каза още той, което се възприема като отстъпление от настояванията на Париж ЕЦБ да действа като кредитор от последна инстанция в еврозоната.

Според него еврото не може да оцелее, ако икономиките в еврозоната не работят заедно за това. Той призова за строга финансова дисциплина и сурови наказания за държавите, които не спазват отговорностите си.

По думите му икономическото изравняване в района ще бъде продължително и трудно, но обеща в този процес Франция да не се отказва от суверенитета си. В същото време той каза: "Няма разлика между национална и европейска политика."

"Реформирането на начина, по който се финансира нашият социален модел, е абсолютно наложително. Нужен е нов модел на растеж, една дълбока революция", движена от нови технологии, икономика на познанието и по-качествено образование”, каза Саркози за реформите, които провежда във Франция.

В края на словото си той също така обяви, че няма да допусне безконтролна имиграция и критикува "нерегулираната глобализация, логиката на спекулантите и доминирането на финансовия сектор в икономиката" като основни причинители на днешните проблеми.

От: http://www.mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional