Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Държавата се надява едва €700 хил. да е глобата за монопола й в газопреносната мрежа

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Николай Марченко, LiveBiz

Европейската комисия (ЕК) може да глоби България със 700 хил. евро, ако страната не изпълни изискванията на регламента на ЕС за условията за достъп до газопреносната й мрежа. Това заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНР. Коментарът е по повод информацията от миналата седмица, че ЕК дава България и Румъния на съда в Люксембург, защото не са създали конкурентен газов пазар и са лишили потребителите от избор на доставчици.

 

Според енергийни експерти сумата, за която говори зам.-министърът, е оптимистично ниска. Те опонираха като обясниха, че за нарушения на правилата на конкуренцията глобата може да стигне няколко стотин милиона евро, като освен това тя се налага за всеки ден, в който нарушението е продължило.

 

 

"Газпром" ни е виновен...

Добрев преповтори тезата на министър Трайчо Трайков, според когото основната пречка за прилагането на регламента са клаузите от транзитните договори с руския държавен концерн "Газпром". Първоначално българската страна твърдеше, че търговската тайна по договорите с „Газпром“ пречи да се обявяват свободните капацитети на транзитните газопроводи, но напоследък „Булгартрансгаз“ започна да обявява техническите капацитети на газопроводите, но не и наличните. Тоест, липсва информация за т.н. виртуални търговски капацитети, които позволяват на други търговци освен държавния оператор „Булгаргаз“ да се възползват от правото си, като сами осъществят доставки на газ и ползват мрежата.

 

Ведомството на Трайчо Трайков се оправдава с ограничението от клаузи в споразуменията за транзита, които трябва да се предоговорят с руския монополист. МИЕТ дори твърди, че на този етап е изпълнило 90% от изискванията на регламента. В същото време, еворегламентите на ЕС при влизането в сила се прилагат пряко като надзаконови уредби и страните-членки трябва да ги изпълняват независимо от вътрешното си законодателство. Тоест, „Булгартрансгаз“ е длъжна да си обявява свободните капацитети на всяка заявила интерес частна компания.

 

"Ще минем на тънко..."

„Пречката да не го приложим изцяло са някои от клаузите в съществуващи транзитни договори. Правим всички усилия, за да изпълним газовия регламент, но за това са необходими и някои промени в клаузите на транзитните договори, а процедурата е сравнително дълга. Тя ще отнеме поне една година, в която се надявам, че ние ще решим този въпрос и няма да се стигне до последващи финансови санкции за България“, оправда се ресорният зам.-министър Добрев. Не е ясно какви са реалните мотиви за забавянето от страна на МИЕТ и дали скромните 700 хил. евро глоба не са стимул за за протакане на сложната и конфликтна процедура. В рамките на една година обаче, ЕК може и да увеличи в пъти глобите, ако не вижда резултат по прилагането на еврорегламента.

 

Едно от оправданията на МИЕТ е, че и срешу Полша е имало съдебна процедура, но благодарение на помощта на ЕК, тя е успяла да предоговори клаузи от договора с „Газпром“.

 

Война "Путин - Йотингер"

В същото време, и самият еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер засега няма пълна победа в спора с властите на Руската федерация за съдбата на Третия енергиен либерализационен пакет, който ограничава монопола на „Газпром“ на територията на ЕС. В споровете с еврокомисаря министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко и премиерът Владимир Путин на няколко пъти обвиняваха Брюксел в опит за „национализиране“ на газопреносната мрежа на „Газпром“ на територията на ЕС. В тази война обаче първата жертва може да се окаже именно България, която, от една страна, се страхува да се подчини на еврорегламента под натиска на "Газпром", от друга – е заплашена от милионни санкции.

От: http://www.livebiz.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional