Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Шпигел": Путин и Медведев са големите губещи от парламентарните избори

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник, http://www.dnevnik.bg/

От парламентарните избори в Русия има двама губещи – президентът Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин. Самата предизборна кампания беше белязана от страх от опозицията, а сега единият от двамата ще трябва да бъде жертвата и, изглежда, това ще е Медведев, коментира германското списание "Шпигел".

Изданието отбелязва мерките за сигурност, предприети в самия ден на изборите, и най-вече загражденията около Кремъл, които достигали до Болшой театър. "Толкова демонстративното отцепване на руската власт от хората е израз на дълбока несигурност", пише "Шпигел". "Дълго време настроението не е било толкова лошо, колкото на тези избори. Путин и Медведев знаят това и резултатите потвърдиха опасенията им. Повече от 14% загуба за "Единна Русия", основаната от Путин партия, според руските мащаби е разгром. Възможни изборни фалшификации в полза на "Единна Русия" все още не са взети предвид", допълва списанието.

Въпреки невижданите загуби Путин обяви "Единна Русия" за водещата партия в страната. Много руснаци смятат, че членовете й се грижат предимно за собственото си добруване, а не за това на нацията. През последните години Путин разчисти политическото пространство и в парламента успяха да влязат едва още три партии, които са де факто марионетки на Кремъл.

Лошото представяне на "Единна Русия" в Москва и Санкт Петербург беше очаквано, защото това са бастионите на противниците на Кремъл, По-изненадващо е, че подкрепата за партията на Путин е намаляла значително в провинцията – в Новосибирск, Архангелск, където гласовете за управляващата партия бяха едва една трета. "Тъй като няма истинска алтернатива, умората на изборите беше голяма", коментира "Шпигел".

Кремъл познава много добре това настроение, но една закоравяла авторитарна система не може да реагира гъвкаво и това си пролича в предизборната кампания през изминалите седмица. Путин и Медведев направиха това, което Кремъл винаги върши. Разчитаха на пропагандата, вместо да се изправят срещу критиките
Списанието цитира писателя Едуард Успенски, според когото вотът на 4 декември няма да промени нищо, докато хората не се разбунтуват. "Единна Русия" е едно към едно с КПСС. Да се бориш срещу безсрамието и нахалството на партията на Путин е невъзможно, но може да се покаже на тези хора, че вече никой няма нужда от тях", казва Успенски. Според "Шпигел" много гласоподаватели са последвали този съвет.

"Кремъл познава много добре това настроение, но една закоравяла авторитарна система не може да реагира гъвкаво и това си пролича в предизборната кампания през изминалите седмица. Путин и Медведев направиха това, което Кремъл винаги върши. Разчитаха на пропагандата, вместо да се изправят срещу критиките, а на университетски ректори, шефове на предприятия и военни командири беше разпоредено да осигурят от подчинените си гласове за "Единна Русия", пише германското издание. Списанието отбелязва още, че кампанията е била една от най-скъпите, като тандемът Путин-Медведев щедро и демонстративно раздаваше пари на болници, спортни комплекси, на армията. Отборът на Путин е свикнал с мисълта, че може да манипулира народа.

Според "Шпигел" ситуацията в Русия е толкова лоша до голяма степен заради пропастта между народ и власт и заради корупцията. "Хората искат най-накрая да види нови лица, лица, които могат да вдъхнат отново надежда. Най-голямото разочарование обаче идва от Медведев, който доказа, че е политически по-слабият, който позволява Путин да прави с него каквото си поиска", пише изданието. Списанието допълва, че имаше предположения, че Путин може да се върне през 2012 г. в Кремъл като реформатор, но изглежда той не си е направил правилните изводи от поражението на парламентарния вот.
 

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional