Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Плевнелиев се ангажира с дебат за АЕЦ "Белене

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Медиапул

Бъдещият президент Росен Плевнелиев се ангажира с провеждането на дебат за АЕЦ "Белене", за да не се вземат бързи и необосновани решения. Това съобщи самият той в понеделник по време на посещение в Плевен, където бяха обсъдени приоритетните проекти на областта, които да станат част от националната програма за развитие на България до 2020 г.

 "Със сигурност през 2012 г. България трябва да изкове своето мнение по големите инфраструктурни проекти, включително и за АЕЦ-Белене, с пълна прозрачност на решенията и аргументите за тях", заяви Плевнелиев.

 "Цената е важна, пазарът е важен, много важно за АЕЦ "Белене" също така е дали ние ще имаме един икономически добре обоснован проект, а и както знаете още преди две години и половина правителството се е ангажирало с това - освен проектът да има ясна икономическа обосновка, той също така и да бъде погледнат в един много дългосрочен аспект", каза бъдещият държавен глава. Според него трябва да се помисли дали държавата може да си позволи да издава гаранции по ядрения проект и дали да гарантира и да подписва договори за изкупуването на тока от бъдещата атомна централа.

 "Към момента аз не съм видял категорични отговори на тези въпроси, затова ще изчакам изпълнителната власт да си свърши работата и след това ще си кажа и мнението. Рано е да се казва "да" и "не" защото много хора по веригата преди това трябва да си свършат добре работата", каза Плевнелиев.

 Анализи за рентабилността на проекта, за цената му и пазара на произвежданата от АЕЦ "Белене" електроенергия трябва да изготви наетият от държавата консултант – британската банка HSBC. Очакванията са проучванията да приключат преди края на март 2012 г., когато изтича поредното удължаване на срока за преговори по проекта с руския изпълнител "Атомстройекспорт"

 Също до края на март ще тече и общественият дебат в Плевен за приоритетните инфраструктурни проекти, които да се представят на екипа на президента за включване в националната регионална програма.

 Европа вече не мисли за магистрали и тръби, тъй като приоритетите през следващите години са енергийна ефективност, иновации, малки и средни предприятия и развойна дейност, заяви Плевнелиев. Той обеща да се бори за всеки лев инвестиции в страната ни.

 Инфраструктура, туризъм, образование, високи технологии са областите, които ще бъдат водещи в развитието на града и региона през следващите години, посочиха участниците в срещата.

 "България, знаейки, че следващите няколко години ще бъдат трудни от икономическа гледна точка в Европа, трябва да се издърпа и сама - с проекти, които са с висока добавена стойност", каза още новоизбраният президент.

 Помолен да коментира протестите в момента той заяви, че стабилността на държавата трябва да се пази, защото тя е предпоставка за инвеститорите.

 "Считам, че правителството трябва да прави категорично реформи, те да бъдат максимално добре дискутирани предварително, да се търси национален консенсус по тях. Ако няма консенсус, както е в случая с пенсионната реформа и реформата на БДЖ, правителството трябва да действа, защото няма алтернатива", коментира Плевнелиев. Той добави, че очаква още няколко реформи да бъдат на дневен ред в парламента и в правителството - за здравеопазването, административната и образователната.

От: http://www.mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional