Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България се отказа от "Бургас-Александруполис"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Десислава Лещарска, Медиапул

Правителството реши България да се откаже от проекта за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис", съобщи в сряда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Причината е, че подписаното с Русия и Гърция споразумение за тръбата не може да се изпълни по договорения начин основно във финансовата си част, обясни той.

На заседанието на кабинета в сряда е решено от бюджета да се отпуснат 12.4 млн. лв., за да изчисти страната ни дължимите си вноски към проектната компания "Трансболкан Пайплайн", в която държи 24.5 на сто. Мажоритарният пакет от 51 процента в дружеството е на руски консорциум, останалите са на гръцко обединение.

 За взетото решение ще бъдат уведомени правителствата на Гърция и Русия. На 14 декември пък ще има общо събрание на проектната компания, на което също ще бъде съобщено решението на българското правителство.

 Консултирали сме се с юристи и не би трябвало да търпим никакви санкции от излизането си от проекта, каза още Дянков.

 Решението е взето въпреки одобрената от Министерството на околната среда и водите оценка за въздействие върху околната среда, която трябваше да започне да се обсъжда публично в общините, през които трябваше да минава трасето на нефтопровода.

 Преди около три седмици премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът продължава да не стои на дневен ред за реализиране от българското правителство.

 Така след две години и половина на власт ГЕРБ реализира първоначалното си виждане, че участието на България в проекта трябва да бъде прекратено.

От: http://www.mediapool.bg

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional