Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Българи, изключете телевизора!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Еми Барух, Deutsche welle

Един телевизионен водещ - олицетворение на популярния слугинаж в днешната българска журналистика, се закани да нареже гумите на тракторите, дошли в столицата, за да протестират срещу орязаните им за догодина субсидии в размер на 230 милиона лева. (Един впрочем разрешен и проведен в съответствие със закона протест). В добавка заяви, че ще оглави гражданското общество срещу “развилнялата се пасмина от провинцията”.

Журналист под прикритие

Въпросната фигура сама по себе си не е интересна: “журналист под прикритие”, столичанин по адресна регистрация, наемник на щедри господари, той стана изразител на гласовита прослойка новобогаташи, за които гражданско общество означава аморфна маса от инертни хора, зависими от нечие благоволение.

По-интересно е как се приемат в България подобни откровения. Кой, как и кога реагира на такъв тип вербална агресия? Има ли изградени защити в обществото срещу различните модификации на словесно подбудителство; и дали изобщо професионалната гилдия се интересува от начина, по който отделни нейни представители влияят на репутацията на съсловието.

Както може да се очаква, в такива случаи първи реагират непосредствено засегнатите. Представители на зърнопроизводителите вчера изпратиха открито писмо до медиите.

В същото време изстъплението на въпросния “журналист под прикритие” взриви социалните мрежи, получи подобаващи коментари от “юзърите” и предизвика ръководството на Съвета за електронни медии, което излезе с декларация, че ще вземе отношение по случая.

"Идеали? - Суета, вятър!"

Случаят ще приключи без последствия, тъй като “казусът е не толкова в полето на закона, колкото в полето на професионалната етика”. Днес обаче морални норми и етични правила няма. Това са остарели понятия от демодирани наръчници за публично поведение, неприложими в съвременната българска практика.

Така че на предполагаемата “аморфна маса от инертни хора”, за да се предпазят от подобни “боклуци”, им остава само един полезен ход, единственият ефективен в условията на пазарна икономика - да изключат телевизора.

От: http://www.dw-world.de


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional