Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Лидерите на ЕС се споразумяха за по-строги бюджетни правила

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Лидерите на ЕС постигнаха принципно споразумение за по-строги бюджетни правила в еврозоната, включително ангажимент за балансирани бюджети и автоматични санкции при високи дефицити. Ще бъде създаден фискален съюз от 23 страни, сред които е и България. Идеята на Херман ван Ромпой, реформата да стане с протокол към договора не събра достатъчно привърженици. Правната форма на новата договореност ще е междуправителствено споразумение.

Според проект за декларация националните бюджети в еврозоната ще трябва да са балансирани като този принцип ще се счита за спазен, ако годишният структурен дефицит не надхвърля 0.5% от номиналния БВП.

В документа също така се казва, че това правило трябва да се приложи в националното законодателство като  за това ще следи Европейският съд.

Освен това се предвиждат автоматични санкции за страни, чийто номинален дефицит надхвърля 3 процента от БВП, освен ако еврозоната не реши друго с квалифицирано мнозинство от 3/4.

Документ за създаване на бюджетен съюз на еврозоната ще бъде подписан от 23 страни, съобщи на среднощна пресконференция президентът на ЕС Херман Ван Ромпой, цитиран от световните агенции.

 "Документът ще се подпише от 23 страни, а други три съобщиха, че засега нямат нужния мандат за такова решение", отбеляза той.

В съюза освен 17-те от еврозоната влизат и България, Дания, Латвия, Литва, Полша, Румъния.  Чехия и Швеция също проявяват интерес, но е била нужна санкция от техните парламенти.

Засега само Великобритания е отхвърлила възможността да утвърди този документ.

Френският президент Никола Саркози първоначално съобщи, че Унгария също не е пожелала да участва в споразумението, но унгарски дипломат уточни по-късно, че страната му ще се посъветва с парламента преди да вземе окончателно решение.

Лидерите на ЕС не успяха да се споразумеят за промяна на Договора на ЕС с цел да се реформира еврозоната и затова се ориентираха към варианта за договор между 17-те страни от еврозоната и останалите желаещи да се присъединят.

Споразумението между 27-те се провали, след като британският премиер Дейвид Камерън поиска отстъпки, които Германия и Франция не бяха склонни да направят.

"Бихме предпочели да въведем промените чрез промяна на договора на ЕС, приета от всички 27 страни членки на блока," посочи френският президент Никола Саркози."Това не бе възможно заради позицията на нашите британски приятели," допълни той.

Камерън отговори, че предложеното споразумение не е в интерес на Великобритания. "Затова не се съгласих. Позволяваме на останалите да направят, това което искат. Това е трудно решение, но правилно,"заяви Камерън.

Британският лидер бе подложен на натиск от евроскептичните членове на неговата Консервативна партия, които настояха той да получи значителни отстъпки в замяна на подкрепата за реформи на договора на ЕС, които са политически деликатни за Великобритания.

Никола Саркози заяви, че новото споразумение ще включва френско-германските предложения в цялост и подчерта, че като се върви по междуправителствения път няма да има "безкрайни забавяния", с каквито са свързани промените в договора на ЕС. "Последната дума от текста трябва да бъде написана до март. Искаме да се движим бързо ", посочи Саркози.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой заяви още, че не е постигнато споразумение за еврооблигациите, които според някои анализатори са най-добрият начин за излизане от кризата в еврозоната. Германия се противопоставя категорично на това предложения, като самият Ромпой и Европейската комисия го подкрепят.

ЕС се отказа да принуждава частните банки да участват във финансирането на програмите за стабилност на съюза. Първоначално Германия настояваше частните банки да бъдат задължени да участват във всяка спасителни финансова помощ, плашейки пазарите и увеличавайки пазарния натиск върху валутата на еврозоната.

"Първоначалният ни подход към участието на частния сектор, който имаше много отрицателен ефект върху дълговите пазари, официално приключи," посочи Ромпой.

Президентът на ЕС обяви едно по-конкретно споразумение за централните банки на страните от ЕС, които ще заемат на Международния валутен фонд (МВФ) до 200 милиарда евро, които да се използват в подкрепа на проблемните страни от европейския валутен съюз.

Лидерите обещаха също така да ускорят с една година започването на дейността на новия Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), който е на стойност 500 милиарда евро и ще влезе в сила от юли 2012 година. Предложенията временно да бъдат обединени средствата на този механизъм и 250-те милиарда евро останали в сегашния спасителен Европейски фонд за финансова стабилност , който иначе трябва да приключи през 2012 година, остават противоречиви. Лидерите от еврозоната посочиха в съобщение, че ще направят нова оценка по въпроса през март.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги определи като много добър резултат за еврозоната взетите до момента решения на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Вчера той попари надеждите, че банката ще започне изкупуване на държавни облигации на страни от еврозоната и каза, че спасителният фонд остава основен инструмент.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional