Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Войната на главоногите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Росен Босев, http://www.capital.bg/"Сутрин. Премиерът Жан Виденов е у дома си. Обаждат му се журналисти. Съобщават му, че Андрей Луканов е бил убит. Министър-председателят е изненадан: "Кога стана 9 без 15!" Този анекдот от края на 90-те пасва на ситуацията с ареста на адвоката на Николай Велков тази седмица. Той беше задържан показно в заведение до хотел "Радисън" в София, след като Кирил Киров (популярен като Киро Японеца) е подал сигнал срещу него.

Времевият порядък на събитията, главните герои в тях и поведението на държавните институции трудно могат да убедят и най-непредубедените, че всичко случило се е в името на закона и резултат от работата на независимите институции.

Това е история, в която няма добри герои. Отстрани погледнато, тя изглежда като епизод от дълга и напрегната война между съмнителни личности, които могат да мобилизират на своя страна сериозни ресурси, като дори рискуват да създадат впечатлението, че държавата заема страната на една от групите.

Октоподи от 90-те

Николай Велков се самоопределя като "мозъка" на приватизацията на Корпоративна търговска банка (КТБ) в края на 90-те. Той е от Пазарджик. Финансов адвокат, собственик на няколко фирми. Преподавател по право. Не крие, че познава "много хора в съдебната система". Името му стана публично, след като в началото на миналата година беше задържан в т.нар. операция "Октопод" заедно с още дузина, сред които и бившата барета Алексей Петров. Обвиненията, също дузина, включваха всичко: от въоръжена организирана престъпна група през сводничество до пране на пари. Николай Велков остана по-малко от две седмици в ареста, след което беше освободен заради липса на доказателства. Докато е задържан, в килията му са заложени подслушвателни устройства. По време на мярката му за неотклонение съдът разкрива, че от подслушаните разговори в ареста става ясно, че Николай Велков твърди, че познава съдия Веселин Пенгезов, че е помогнал при избора му за шеф на Софийския апелативен съд, тъй като държал 3-4 гласа във ВСС, и че е близък с подалия вече оставка от съвета (заради връзки с плевнеския бизнесмен Красимир Георгиев-Красьо Черния) Иван Димов.

В началото на тази година Велков е "изваден" от октопода, а разследването срещу него е прекратено от прокуратурата. Дали той е останал обвиняем по делото не е ясно. Наблюдаващият процеса прокурор Светлозар Костов не отговори на запитванията ни.

Кръв на улица "Славянска"

В края а миналия месец Велков участва в инцидент с Кирил Киров–Японеца в заведението на братя Диневи "Глория мар" на ул. "Славянска" в столицата. Какво точно се е случило там, не е ясно. От високопоставени източници в държавното обвинение "Капитал" научи, че според Киров адвокатът го бил заплашил с убийство.

Николай Велков от своя страна коментира, че е имало размяна на реплики, след което Киров го е нападал.

Резултатът: счупен нос, жалба от Николай Велков до прокуратурата за нанесената средна телесна повреда и жалба на Кирил Киров до ГДБОП за закана за убийство. Говорителят на Софийска районна прокуратура Руси Алексиев обясни, че в края на ноември Японеца е привлечен като обвиняем за това престъпление.

Николай Велков признава, че е съветвал нападателя си преди години относно сградата, която Киров притежава на бул. "Васил Левски" в столицата (пред която беше прострелян през 2003 г.).

Пресконференция с арест

След сблъсъка между двамата, адвокатът имаше серия от медийни изяви в които предположи, че нападението срещу него може да е било "поръчано" от управителя на КТБ Цветан Василев. В сряда той даде пресконференция, на която изнесе информация за приватизацията на банката и трансформацията на собствеността през следващите години. Заедно с това той отправи и доста обвинения за начина, по който се управляват парите на държавните фирми в КТБ. Не ги разказваме тук, защото тяхната достоверност не е потвърдена, а самият Велков трудно може да се определи като достоверен източник. По важното в случая е друго.

По-малко от час след това той е задържан от маскирани служители на ГДБОП с белязани пари.

Буквално минути след ареста директорът на службата Станимир Флоров разказа: "Конфликтът е възникнал във връзка с отправена заплаха на Николай Велков спрямо Кирил Киров за извършване на убийство. Киро Японеца възмутен от заплахата и в момент на афект най-вероятно му е нанесъл удар или го е бутнал и той е паднал и се е ударил. След това Киров е подал жалба в ГДБОП, че са му отправени заплахи от Велков за извършване на убийство. В рамките на няколко дни след това Велков е потърсил Киров по телефона и е поискал лична среща с него. На срещата е установено, че Велков иска пари от Киров, за да не се търси съдебна отговорност спрямо него."

Упражнения по право

Встрани от факта, че с изказването си директорът на ГБДОП Станимир Флоров влезе в ролята на съд и реши три висящи досъдебни производства (за инцидента в "Глория Мар", за заплахата с убийство и за т.нар. изнудване), от изказването му става ясно, че Велков е задържан за изнудване: ако Киров му даде 50 хил. лв., той щял да изтегли жалбата си от прокуратурата.

Нанасянето на средна телесна повреда е престъпление, което прокуратурата разследва независимо от волята на пострадалия (дали той ще подаде жалба или не). Николай Велков не е имало как да оттегли жалбата си от държавното обвинение и така да спре разследването.

Потърсихме за уточнение директора на ГДБОП Станимир Флоров. Той обясни лаконично: "Не ми плащат да давам информация, а да получавам." На въпрос защо разследването се води от БОП, той отговори: "Кой искате да го разследва, районното ли?"  Отговорът не е задоволителен, защото поначало изнудването и измамата се разследват именно в съответните полицейски управления.

Повече конкретика внесе говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска. Пред "Капитал" тя обясни: "Първоначално досъдебното производството е образувано за изнудване. След разпита пред съдия и другите процесуални действия, наблюдаващият прокурор прие, че има данни за измама и закана с убийство." Прокурор Немска не можа да отговори на въпроса кога е образувано досъдебното производство, дали разпитът пред съдия е бил преди или след ареста.

Ден след ареста разследването е изпратено в Софийска районна прокуратура, която от самото начало е била компетентна да работи по случая. "Нямам информация, защото делото не е пристигнало при нас още. Действително е на наша компетентност, но и СГП има правомощие да разследва случая", коментира Александър Налбантов, районен прокурор на София. Защо прокурорите от СГП не са довършили казуса, след като са образували разследването и са задържали обвиняемия за 72 часа, не става ясно.

Според високопоставени източници в прокуратурата решението Велков да бъде обвинен в изнудване е било взето в ръководството на СГП, без да има реално основание за това. Адвокатът действително е взел парите, като е казал, че те са за извънсъдебно споразумение. Според източника ни именно това е накарало разследващите да повдигнат обвинение за измама, защото няма как да има извънсъдебно споразумение по наказателно производство. Постановка, която пак не е абсолютно правилна: Велков например има реално основание да иска обезщетение (за непозволено увреждане) от Кирил Киров, ако последният действително го е пребил.
 

Съвпадение или...

Ден след операцията на ГДБОП вестник "Труд" свърза задържането с пресконференцията на Велков. (Тук трябва да се има предвид и че между собствениците на всекидневника и мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев има много сериозен публичен конфликт.) "Труд" написа, че репортерите му научили от собственика на КТБ Цветан Василев за ареста на Велков. Самият Василев отказа да коментира случая пред "Капитал."

Водещият въпросната пресконференция и зам. главен редактор на в. "Галерия" (вестник, близък до Алексей Петров) Явор Дачков уточни, че събитието е било уговорено ден преди ареста, около обяд. "Става дума за съвпадение според мен. Службите не действат толкова бързо. Докато се завърти машината, минава време."

От своя страна зам. градският прокурор на София Роман Василев отрече връзка между двете събития, като уточни също, че не е имал никакво отношение към случая.

Казусът "Велков - Киров" не е предизвикателство за високите хоризонти на правото. Делото вероятно ще се реши от показанията на Японеца (самият той с криминално минало). Случаят обаче поставя под въпрос независимостта на съдебната власт (в частност - Софийска градска прокуратура) и поставя под съмнение най-елитната служба на МВР – ГДБОП.

Накратко, това е история, в която на пръв поглед не се виждат добри герои. Отстрани погледнато, изглежда като че ли законът – полицията и прокуратурата, са пипалото на единия от двата враждуващи октопода. И е задължително тези подозрения или да бъдат опровергани, или, ако се потвърдят, виновните да бъдат наказани. Бездействието по този въпрос ще означава, че или държавата управлява октопода, или той нея.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional