Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Положението в Русия излиза извън контрол

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Блиц

В Москва започва най-масовият протест срещу фалшифицирането на резултатите от изборите. Цялата страна е обхваната от вълнения. В митингите ще участват жителите на близо 40 града. Протестите вече започнаха в далечния изток, във Владивосток. Около 1000 души се събраха там, за да поискат отмяна на изборите.

Партията на Владимир Путин "Единна Русия" спечели абсолютно мнозинство в Държавната дума, но опозицията твърди, че реално тя е спечелила не повече от 30% от гласовете.

Очаква се в Москва митингът да бъде далеч по-масов от този във Владивосток. Само във Фейсбук участие в него са заявили 30 000 души. Основателят на руска социална мрежа "ВКонтакте" Павел Дуров е получил призовка от прокуратурата в Санкт Петербург, защото отказал да изпълни нареждането на службите за сигурност да блокира опозиционните групи в мрежата, в които се обсъждат протестни акции срещу изборните манипулации.

Заради огромното напрежение мерките за сигурност в руската столица стават все по-строги. Рано тази сутрин части на вътрешни войски от Северна Осетия започнаха да се разполагат в центъра на столицата.

Същевременно водещият на новините по канал НТВ Алексей Пивоваров отказа да води информационната си емисия, ако в нея не бъде отразен протестът в Москва.

Първоначално се предвиждаше митингът да се състои на Площада на революцията и кметството на Москва даде разрешение за масова проява с участието само на около 300 души. На 8 декември вечерта опозиционните лидери Владимир Рижков и Борис Немцов се договориха с кметството акцията да се състои на друго място - на Блатния площад, където могат да се съберат повече хора, предаде информационният портал Лента.

Получено бе разрешение и за увеличаване на броя на участниците до 30 000. Някои от опозиционните групировки не останаха обаче доволни от договореното от двамата политици и решиха все пак да призоват привържениците си да се съберат на Площада на революцията, а след това да стигнат до събралите се на другия площад.

Ако организаторите успеят да съберат 30 000 участници, митингът на площад Болотни ще стане най-масовата разрешена протестна акция в руската столица за последните 20 г., пише в. "Комерсант". Досега най-големият разрешен протест бе организираният през 2001 г. на Пушкиновия площад в защита на телевизия НТВ с близо 20 000 участници.

В деня след изборите - 5 декември, в Москва се състоя 7-хиляден опозиционен митинг. В края му организаторите призоваха участниците да тръгнат на шествие до сградата на Централната избирателна комисия. Непосредствено след това последваха масови арести, при които бяха задържани над 500 души.

На 9 декември руската ЦИК обяви официално изборната победа на путиновата партия "Единна Русия", като призна изборите за легитимни, независимо от многобройните сигнали за изборни нарушения.

 

От: http://www.blitz.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional