Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Делото срещу "октопода" ще продължи през януари (обобщение)

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лора Филева, Дневник, http://www.dnevnik.bg/

Първото заседание по делото за организирана престъпна група срещу бившата барета Алексей Петров и още петима души премина с изчитане на диспозитива на обвинителния акт (повече от час) и снемане на самоличността на свидетелите и обвиняемите.

Съдът даде ход на процеса, което означава, че той няма да бъде прехвърлен на специализирания съд, който трябва да започне работа от 1 януари. Такива предположения имаше самият Алексей Петров. Според един от тримата прокурори - командированият от Бургас и избран за административен ръководител на специализирана прокуратура -  Светлозар Костов, обвинението никога не е имало такава цел.

Председателят на състава Румяна Ченалова определи (след съгласуване с прокуратурата и защитата) общо 16 дати през следващата година, в които да заседава. Материалите по делото са 200 тома, има 180 свидетели и 31 вещи лица. Процесът ще продължи на 25 януари, а последната дата, която Ченалова определи е за 12 април.

Делото започна почти две години след като Петров беше арестуван в акция "Октопод". Бившият съветник от  ДАНС е обвинен заедно с Антон Петров-Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов за сформиране и участие в престъпна група за рекет и изнудване, действала между 2004 и 2010 г.

Алексей Петров ще отговаря и за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв.

Алексей Петров пристигна спокоен в съдебната зала, а докато прокурор Светлозар Костов четеше диспозитива на обвинителния акт, Петров се усмихваше.

Искове за близо 2 млн. лв.

В началото на заседанието съдът не допусна за съвместно разглеждане предявени граждански искове, включително и на Националната агенция по приходите. Общата стойност на исковете е почти два милиона лева, като най-голям е искът на основния свидетел срещу Алексей Петров - Георги Цветанов, и възлиза на 900 000 лева. Мотивът на съда за отхвърлянето на исковете е да не се затрудни ходът на наказателното производство.

Според председателя на съда Румяна Ченалова пострадалите могат да търсят обезщетение за претърпените щети чрез граждански дела. Защитата на Петров възрази, че с изключение на иска на Николай Динков останалите са с изтекла абсолютна давност, тъй като визират случаи отпреди 12-13 години.

Съдия Ченалова прие, че въпросът за давността ще се изясни по същество в хода на делото, но тъй като процесът е твърде сложен и засяга множество обвинения в различни форми на съучастие, прецени, че евентуалното уважаване на исковете ще затрудни съдебното производство.

Така пострадалите ще могат да търсят обезщетения от подсъдимите в граждански дела, ако те бъдат признати за виновни.

Търси се режисьор

По време на прочитането на диспозитива беше припомнено, че пострадалите от групата твърдят, че са били бити и заплашвани от Петров, Хамстера, Марчело Джотолов, Попов и Топалов с изрази като: "Ще ти отрежа главата!"; "Ще те унищожа и ще те закопая!"; "Ще ти извадя зъбите с клещи!"; "Ще продам органите на близките ти на украинци" и други.

Извън залата Петров отхвърли всички обвинения и заяви, че ще обяви конкурс за режисьори за всеки, който успее да пресъздаде "въображението на прокурора и на вътрешния министър Цветан Цветанов". Според Петров повечето свидетели са били склонявани да лъжесвидетелстват в кабинета на Цветанов.

"Това въображение е съчинило сцени, в които аз не съм участвал и ми се струва, че не са се състояли, а дори са несъстоятелни. Ако се направи следствен експеримент, ще се види, че това, което е описано в обвинителния акт, е невъзможно да се състои. Обидно ми е да се обяснява как аз, шампионът на България и елитна барета, не съм успял, нанасяйки удари с ръце и крака на банкера и счетоводителя, да му сторя каквото и да било, та чак накрая се е наложило да взимам клещи и да му вадя зъби. Това не е сериозно", каза още Петров.

"Очевидно е, че "октоподът" вика "дръжте октопода". Аз се надявам до края на процеса да успеем да кажем кой е "октоподът" в България, кой е "октоподът" на прехода и кой ограби България", заяви още Алексей Петров. "Накрая на процеса ще се окаже, че са пострадали хора и от Георги Цветанов, и от Валентин Шотев", допълни той. Според него, когато се стигне дотам някои магистрати да бъдат призовани по делото, ще бъдат наблюдавани "циркови изпълнения".

Свидетелите да останат спокойни

"Надявам се свидетелите да останат така спокойни и по време на делото, както бяха и днес", заяви обвинителят Светлозар Костов. По думите му в събраните стотици томове (над 200) има достатъчно доказателства срещу всеки от подсъдимите, но решението дали са виновни си остава на съда.

Костов уточни, че бившият вече прокурор Цеко Йорданов от Върховната касационна прокуратура е единственият прокурор, обвинен по делото, но той не е член на организираната престъпна група.
Тезата на обвинителите е, че с един свой акт по едно конкретно дело е обслужил интереси на Алексей Петров и на организираната престъпна група.

По-рано днес обаче Цеко Йорданов обяви, че не познава и не е виждал преди обвинението Алексей Петров. Костов обяви, че по делото има призовани като свидетели и други магистрати.

"Удари, побоища, заплахи, шок и ужас - всичко се е случило"

Един от основните свидетели, Георги Цветанов, за чийто разпит пред съдия ще трябва поне един ден (според прокурор Костов), заяви извън съдебната зала, че всичко в обвинителния акт е вярно.

"Всичко се е случило – удари, побоища, заплахи, шок и ужас. Това е нещо, което и сега изпитвам, когато ми задавате тези въпроси", заяви Цветанов . Той обеща, че ще пресъздаде всичко в съдебната зала.

"Бил съм бит, бил съм унижаван, заплашван с всички форми и методи – с каратистки способи, с психологически. Това, което чухте, това е истината", заяви още Цветанов. По думите му повече от месец е бил "с постоянно присъствие" по разпореждане на Алексей Петров. "Хора, които не ми позволяваха да излизам от нас, камо ли да отида до болница или полицията", обясни Цветанов на въпрос дали си е извадил медицински документ след побоя. Той обясни защо след всеки един от разпитите му се появяват нови факти и обстоятелства около случаите на рекет и побои над него с думите, че на всеки един разпит са му задавани различни въпроси.

"Отговарял съм според въпросите, които ми се задават. На последните разпити вече бях разпитван в детайли – как точно е станало, с коя ръка са ме ударили, с кой крак, каква е била обстановката", коментира още Георги Цветанов. Той обясни, че до последния разпит не е давал показания в детайли и заради това се е получило усещането за допълнително привнасяне на подробности по случая. Цветанов уточни, че тези случаи са станали през 1998 г., и допълни, че е бил извикан за свидетел след операция "Октопод".
 

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional