Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Неспокойната Русия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Адам Михник, в. Газета виборча

Не е задължително да си привърженик на политиката на Путин, за да те вълнуват резултатите от изминалите избори в Русия. Стереотипите, върху които се изгражда имиджът на Русия, се разклатиха: Путин престана да бъде всемогъщ, за което ясно свидетелства отслабването на подкрепата от страна на избирателите към партия “Единна Русия”.

Путин, разбира се, остава силен, но не и всемогъщ. И това е добрата новина.

Но има и лоша: критиците на Путин прехвърлят подкрепата си на представители с опасна за Русия и света политическа ориентация.

Броят на комунистите в парламента се увеличава, те усърдно работят за връщане политиката на Сталин; укрепват великоруските шовинисти, които мечтаят за пресъздаването на строгата диктатура и на империята, издигаща се над другите народи.

Техният успех може да доведе до това в бъдеще Путин да липсва на много от нас, както в момента ни липсват Горбачов или Елцин.

Маркиз де Кюстин (Astolphe de Custine), който е изучавал Царска Русия през XIX век, е написал, че е възможно единственият идеал в тази страна да е самият цар Николай. Когато един руски журналист от Петербург ме убеждаваше, че Путин е западно настроен, аз искрено се разсмях. Но като сравнявам езика на Путин с риториката и политическите проекти на Зюганов, Жириновски и Рогозин, все по-често си мисля, че в това определение има доза истина.

В Русия са възможни промени: промени към по-лошо.

99 процента от гласовете, дадени за партията на Путин в Чечения, потвърждават подозренията за фалшифицирането на изборите. За това свидетелстват и изявленията на Михаил Горбачов, който обикновено се въздържа от подобен тип изказвания. Масовите протести срещу фалшифицирането на изборите показват, че в Русия са възможни и промени към по-добро.

Страхът на управляващите в Кремъл се вижда с просто око. Това е страх от бунтуващата се Русия, на която са омръзнали корупцията, шуробаджанащината и лицемерието на Путин и хората около него. Наглостта и манията за величие на властта са наказани. Именно страхът е продиктувал арестите на опозиционерите и слагането на медиен “намордник”.Така властта демонстрира страха си пред обществото.

Ще успеят ли властите да се обединят, за да проведат ефективна президентска кампания? Все още е рано да се правят такива прогнози.
Именно заради това трябва сериозно да се замислим за
Русия днес и утре, а не да гледаме през призмата на русофобските стереотипи, породени от натрапчивите им идеи.

Още повече, че за тези, които я наблюдават, Русия няма да стане спокойна и скучна страна.

 

От: http://e-vestnik.bg

  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional