Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Богатите приятели на президента

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Deutsche welle

Германският президент е принуден да се оправдава заради един съмнителен кредит. Вулф твърди, че всичко било съвсем коректно, ала много въпроси остават открити. Президентът се оказва замесен в една доста неприятна афера.
 

 

През 2008, още като министър-председател на федерална провинция Долна Саксония, Кристиян Вулф взима частен кредит от 500 000 евро, с които си купува къща. Той получава кредита от Едит Гееркенс, съпруга на един милионер и приятел на Вулф.

Канцеларията на германския държавен глава отхвърли обвинението, че Вулф не бил дал верен отговор на последвалото запитване на депутати от партията на Зелените. Президентският говорител заяви, че през февруари 2010 Вулф бил запитан конкретно за неговите бизнес връзки с Егон Гееркенс. Такива връзки обаче не съществували. Вместо това съществувало споразумение със съпругата на милионера. Затова не можело да се твърди, че Вулф не бил дал верен отговор.

Напълно в реда на нещата?

Същевременно президентският говорител потвърди по същество информацията на в. "Билд", според която кредитът е бил използван и едва през пролетта на 2010, тоест след запитването в Ландтага, заменен с банков кредит. Канцеларията на държавния глава се опитва явно да създаде впечатлението, че един частен кредит, дори под пазарните лихви по онова време, е бил напълно в реда на нещата.

Bildunterschrift: Вулф със съпругата си

Само че според в. "Зюддойче Цайтунг" сред правителствените фракции, които преди година и половина допринесоха съществено за издигането на Вулф на високия пост, растат опасенията, че аферата може да се разрасне. Представители на коалицията, които не пожелаха да бъдат назовани, казват, че както Вулф, така и постът на държавния глава може да пострадат. Той щял обаче да остане най-вероятно на власт, защото при сегашната евро-криза консерваторите и либералите нямали никакъв интерес от промяна на върха.

Да си дружиш с милионери

Опасенията се усилват и поради обстоятелството, че това не е първият случай, при който възниква впечатлението, че Вулф използва контактите си с богати бизнесмени, за да си осигури лични облаги. През 2009 Вулф и жена му прекараха коледните празници във вилата на семейство Гееркенс във Флорида. Половин година по-късно, малко след възкачването му като президент, се разчу пък, че Вулф и жена му са прекарали лятната си отпуска в една от къщите на милионера Карстен Машмайер. Вулф изрази съжаление, че е сторил това.

Опозицията в лицето на социалдемократите и Зелените настоява за пълно изясняване на актуалния случай. "За един държавен глава са в сила специални мащаби", напомни представителят на социалдемократическата фракция в Бундестага Томас Оперман.

 От: http://www.dw-world.de


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional