Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Eдно към едно обвинителният акт на Oктопода

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
frognews.bg

 

Тръгна процесът срещу „Октопода”; Алексей Петров уплашен в съдебната зала
С глуповати шеги за калмари и цаца Трактора се опита да прикрие страха си от започналото дело.  Хора от групата му в паника от 200-те тома обвинения, готови да проговорят, за да се спасят

Със заплахи, шеги и закачки се опита да прикрие страха си Алексей Петров в първия ден от съдебния процес срещу него. На 12 декември стартира дългоочакваното дело срещу „Октопода” в зала 12 на Съдебната палата в столицата. Докато прокурорът Светлозар Костов четеше диспозитива на обвинителния акт (целият е около 250 стр.), Петров, известен още като Трактора, се подсмихваше снизходително. Погледът му обаче трескаво обикаляше залата и се опитваше да разчете отношението на присъстващите. Така и не можа да заблуди присъстващите в залата, че не му пука, защото преди това всички видяха, че е доста притеснен от присъствието на 12 свидетели. Всички те ще опишат какво им се е случило от контакта им с бившата барета и тези разкази ще бъдат изпълнени с картини на насилие, принуда, рекет и заплахи. На Петров, както и на неговите адвокати, вече е ясно, че ролята на политическа жертва е напълно провалена и номерът няма да мине. Очакванията са, че в съдебната зала през следващите месеци ще изплуват брутални сцени на насилие.

Още в първото заседание на съда Петров си изпусна нервите и заплаши двама от свидетелите – Георги Цветанов и Валентин Шотев, заявявайки, че в края на делото ще бъдат принудени да плащат огромни суми на ощетени от тях лица и фирми. Това е явен опит на Петров да манипулира съда, коментираха юристи. По-късно извън залата той се опита да бъде оригинален пред журналистите, като заяви, че ще обяви конкурс за режисьори „срещу голямо възнаграждение за всеки, който успее да пресъздаде въображението на прокурора”. Опита се да остроумничи и по повод „Октопода”, като заяви: „Няма калмари, няма цаца” Хумор, който единствен той можеше да оцени. Докато се правеше на невинен пред камерите и отхвърляше всички обвинения, Алексей Петров не видя как Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов се поздравяват с някои от свидетелите. Запознати с разследването коментираха поведението им като опит за „мост” и за евентуално избягване на тежки присъди. Няма да е неочаквано и ако в хода на процеса някои от верните „палета” на Трактора проговорят и се обърнат срещу него, смятат магистрати. Даже имало индикации, че някои от тях вече са потърсили контакти с обвинението.

Съдът даде ход на процеса, което означава, че той няма да бъде прехвърлен на специализирания съд, който трябва да започне работа от 1 януари. Такива предположения имаше самият Алексей Петров, но се оказа, че не е познал. Председателят на състава Румяна Ченалова определи  16 дати през следващата година, в които да заседава. Материалите по делото са събрани в 200 тома, разпитани са над 180 свидетели и 31 вещи лица. Процесът ще продължи на 25 януари, а последната дата, която Ченалова определи, е за 12 април, когато е възможно да се произнесе и присъда. Процесът започна близо две години след ареста на Петров-Трактора в акция „Октопод”. Бившият експерт от  ДАНС е обвинен заедно с Антон Петров-Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов за създаване и участие в престъпна група за рекет и изнудване, действала между 2004 и 2010 г.

Алексей Петров ще отговаря и за изнудване, придружено с опит за убийство на банкера Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да тегли кредит от 70 000 лв. Според Петров повечето свидетели са били склонявани да лъжесвидетелстват в кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов. Очевидно Петров е забраил, че става дума за над 180 души. Трактора се направи на велик и по повод обвиненията, че е използвал насилие срещу жертвите си. „Обидно ми е да се обяснява как аз, шампионът на България и елитна барета, не съм успял, нанасяйки удари с ръце и крака на банкера и счетоводителя, да му сторя каквото и да било, та накрая се е наложило да взимам клещи и да му вадя зъби. Това не е сериозно”, възмути се Петров.

Вместо за удари от каратето и убиване с един удар, прокурорът Костов коментира нещо съвсем различно от бойните подвизи на Трактора. „Надявам се свидетелите да останат така спокойни и по време на делото, както бяха и днес”. Според него в събраните над 200 тома обвинения има достатъчно доказателства срещу всеки от подсъдимите. Редно е обаче на същите тези свидетели да се осигури охрана и защита, защото вече са известни опити да бъдат сплашени да си оттеглят показанията.
По време на процеса ще се разплете и още една мистерия: защо от времето на Иван Костов досега никой не е реагирал на жалбите и оплакванията, подадени в МВР, прокуратурата, Народното събрание и някои премиери. Прикривал ли е някой зулумите на Алексей Петров и бил ли е свързан той с политици и хора от високите етажи на властта.

Ето и целият обвинителен акт

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional