Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Анемията на МВР

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Татяна Ваксберг, Deutsche welle

Отказът от права няма да доведе до повече сигурност. Който мисли обратното, да погледне палежите на коли в София. През последните години МВР разшири подслушванията и достигна удивителен бюджет, но сега демонстрира, че не успява да залови дори и вандали на дребно.

За един месец в София бяха запалени 49 автомобила. Някои от тях бяха подпалени включително и на метри от дежурни полицаи. МВР арестува двама заподозрени, като заяви, че между тях няма установена връзка. Палежите не спряха след тези арести.

Богато, по-богато, МВР!

Разбира се, МВР не може да бъде упреквано в това, че не е осъществило превенция за тези престъпления и не е предотвратило палежите. Това надали би било по силите и на най-могъщата институция. Но МВР със сигурност дължи обяснение за своята неспособност да разследва престъпни групи, да ги проследи и да ги арестува. Тази неспособност буди два пъти повече безпокойство на фона на правомощията, служителите и парите, с които МВР разполага.

По данни на Евростат от миналата година България е на четвърто място в Европа по численост на полицейските служители. Без да броим състава на гранична полиция, на 100 000 граждани се падат 402 полицаи. Българското правителство оспорва тези данни, твърдейки, че мястото е всъщност 11-то и полицаите са по-малко. Но като сравним кой какви данни ползва, за да направи своите изводи, излиза, че данните са почти едни и същи, просто МВР ги чете по различен начин.

МВР има и един от най-високите бюджети в Европа по процент от брутния вътрешен продукт. Огромна част от него отива за заплати на полицаите, както посочва изследване на Института за пазарна икономика. Според същото изследване това е добър пример за неефективна институция - с много служители, ниски заплати и слабо оборудване.

На този фон се разширява подслушването. Данните по тази чувствителна тема са твърде много и достатъчно противоречиви, но едно число поне е сигурно - според доклад на ВКС миналата година броят на подслушванията е скочил тройно, като полицията е подслушвала близо 16 000 души. По данни на вестник „Сега“ министър Цветанов използва средно по три пъти в седмицата своето правомощие лично и по изключение да нарежда използването на СРС.

Все някой друг им е виновен

Парламентарната комисия по контрол на СРС заяви през лятото, че съществува проблем, по-голям дори и от подслушването. Това са данните за наблюдение на телефонния и интернет трафик. През изтеклата година са били издадени около 50 000 такива разрешителни. Тези данни не посочват съдържанието на разговора, но дават представа кой с кого общува и колко дълго.

Случаят с подпалените коли и видимото полицейско безсилие пред този факт е нагледен пример за това как повече власт не означава повече способности, нито повече ефективност. Напротив, повечето власт означава желание за още повече власт. Премиерът вече го доказа - запитан защо МВР не се справя, той предположи, че причина за това е не друго, а информационният поток. Според Борисов медиите са тези, които с репортажите си насърчават евентуалния извършител. Чудно кое право още ще трябва да се жертва, за да може обществото да разчита на най-елементарно разследване.

От: http://www.dw-world.de


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional