Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Без дебат парламентът избра членовете на съдебния инспекторат

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник, http://www.dnevnik.bg/

Без дебат и обсъждане на качествата на кандидатите и с усещането за предварителна договорка между основните парламентарните групи, Народното събрание избра 10 членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Кандидатурите бяха 11.

По този начин парламентът стана поредната институция (след правителството и ВСС), която показа пренебрежение към многократните призиви на Европейската комисия (ЕК) назначенията в съдебната система да стават на базата на прозрачна и обективна оценка на качествата на кандидатите. Вчера говорителят на ЕК Марк Грей отново напомни, че отправените критики от неправителствения сектор към процедурата по избор на съдебни инспектори са съществени. Той заяви още, че ЕК многократно е изразявала позицията си в тази посока.

Единственият отхвърлен кандидат беше апелативният прокурор Юлиана Кацарова-Чорбаджиева, която беше предложена от независимите депутати, но не събра нужните й минимум 160 гласа. "За" нейното избиране гласуваха 50-ма депутати, "против" бяха 17 народни представители и 98 депутати гласуваха "въздържал се".

С над 190 гласа за членове на инспектората бяха избрани Любомир Георгиев (следовател, предложен от Синята коалиция), Петър Раймундов (прокурор, предложен от независимия депутат Кирил Гумнеров), Албена Кузманова (прокурор, предложена от ДПС), Моника Малинова (прокурор, предложена от ДПС), Албена Костова (прокурор, предложена от АТАКА), Янка Гочева (прокурор, предложена от ГЕРБ) Цони Цонев (член на ВСС, предложен от ГЕРБ) Весела Николова (съдия, предложена от ГЕРБ) ,Светлана Бошнакова (прокурор, предложена от БСП) и Захаринка Тодорова (съдия, предложена от БСП).

Първоначално, членът на ВСС и председател на етичната комисия в съвета Цони Цонев не получи необходимите гласове, но след като шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова поиска прегласуване, той събра 177 гласа. Какви бяха основанията за прегласуване така и не стана ясно.

Именно Цонев е един от най-спорните членове на ВСС. Преди да бъде номиниран, той изигра ключова роля във важни за ГЕРБ назначения в съдебната система (на председаетлите на Софийският градски съд и Върховен административен съд). Днес стана ясно още, че Цони Цонев е прикрил разследване срещу висш прокурор, като вместо да съобщи, че е бил следствен е приканил, членовете на ВСС да го подкрепят.

Първоначално номинациите бяха 12, но малко преди заседанието на парламента, лидерът на РЗС и независим депутат Яне Янев оттегли номинацията си за Иван Колев, който е председател на бюджетната комисия към ВСС.

Иван Колев разкри публично аферата около Красимир Георгиев - Красьо Черния и така попречи на прокуратурата да разследва за търговия с влияние. Впоследствие главният прокурор Борис Велчев публично порица Колев, че със съобщението си е възпрепятствал възможността Красьо да бъде заловен в момента на договарянето. От народни представители, пожелали анонимност, "Дневник" научи, че изборът на Колев е пропаднал след като Синята коалиция и БСП са заявили, че няма да го подкрепят.

"Смятам, че имаше договорки за избора на членове на инспектората към ВСС и според тях не се търсеха най-добрите кандидати. И по тази причина смятам, че Народното събрание избра един инспекторат, в който има много достойни хора, но в него не намери място най-достойния. Имаше договорки при гласуването – кой, за кого, как срещу какво. Част от независимите депутати, с изключение на един, не участвахме в тези договорки" коментира за "Дневник" независимият депутат Димитър Чукарски.

Народният представител от ГЕРБ и член на правната комисия Красимир Ципов отказа да коментира твърденията, че е имало договорки: "За този избор в крайна сметка гласува пленарната зала. Хората вече са избрани и е важно сега да започнат за работят и за изпълняват функциите и задълженията си." Ципов отказа да коментира и информацията, че Цони Цонев е прикривал разследвания срещу магистрати: "Питайте го него" лаконичен беше той.

Депутати от БСП отказаха да коментират официално изборът на парламента, но от думите им стана ясно, че гласуването е било договорено предварително с останалите парламентарни групи.

Вчера Българският хелзинкски комитет, Българският институт за правни инициативи, Съюзът на съдиите, Центърът за либерални стратегии, Институтът за развитие на публичната среда, Програмата за развитие на съдебната система, "Програма Достъп до информация" поискаха спиране на процедурата за избор на инспектори в инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Те изпратиха писмо до главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей, председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, с което настояват за промяна в Закона за съдебната власт и спиране на "формалната и непрозрачна" процедура  по избор на съдебни инспектори.

По-рано днес съюзът на съдиите призова Народното събрание да спре процедурата за избор на съдебни инспектори и да започне нова едва, след като даде оценка на дейността на настоящия инспекторат към ВСС.

По времето когато, парламентът избираше кандидатите за инспектората, от правосъдното министерство изпратиха позицията по избора на министъра Диана Ковачева: "Реформата в съдебната система трябва да следва европейските правила и стандарти за прозрачност, почтеност и професионализъм, включително що се отнася до процедурите за избор на инспектори в ИВСС и предстоящите избори за членове на ВСС."

От писмото на правосъдното министерство стана известно, че ден преди избора Ковачева е поискала информация за кандидатите. Каква е причината за закъснелите действия от нейна страна не е ясно. Още миналата седмица министър Ковачева получи напомняне от главният секретар на ЕК Катрин Дей, че изборът на съдебни инспектори ще бъде внимателно наблюдаван от комисията.
 

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional