Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Извеждането на АЕЦ "Фукушима" от експлоатация ще отнеме 40 години

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

До 40 години ще отнеме постепенното извеждане от експлоатация на пострадалата от тежкото земетресение през март 2011 г. японска АЕЦ "Фукушима", предаде АП. Окончателният план за дейностите, който е изготвен от министерството на промишлеността, правителствена комисия по въпросите на ядрената енергетика и специалисти от ядрения оператор ТЕПКО, бе одобрен от японското правителство в сряда.

Предишният срок, даван от специалисти за деактивация на ядрената централа, беше 30 години.

 Окончателният документ предвижда в следващите две години да се извадят използваните горивни пръти от всичките четири реактора на централата. През следващите десет години ще започне извличането на разтопеното гориво, останало на дъното на реакторите. За този трудоемък и опасен процес са предвидени 20 до 25 години. За пълния демонтаж на ядрената централа ще са нужни между 30 и 40 години.

 На 16 декември специалистите от ТЕПКО успяха окончателно да пуснат в действие стабилна система за охлаждане на вътрешните части на реакторите и да понижат температурата в тях до нужното равнище под 100 градуса по Целзий. Нивото на радиация в границите на централата са под 1 милисиверта за година, което е нормата а обикновен човек, отбелязва ИТАР-ТАСС. Според АП обаче нивото на радиация във "Фукушима-1" продължава да е високо, затова всички операции ще се провеждат с помощта на роботи с дистанционно управление.

Извеждането на централата от експлоатация ще е "безпрецедентен проект" и никой не може да предскаже доколко успешен ще е той. Ние обаче сме длъжни да направим това, независимо от всички трудности, заявиха от правителството. То ще се ангажира и с ускоряване на решаването на проблема с евакуираните десетки хиляди японци от околността на "Фукушима-1" след ядрената авария.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional