Свободата днес и тук 02 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кремъл прогледна: не всички българи са слепи за Белене!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

В руския град Нефтекумск министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, без да го съзнава, е казал някои обнадеждаващи българските патриоти неща.

Цитиран от РИА Новости, той е заявил:

„Проектът за строителството на българската АЕЦ ”Белене” се намира в стадий на стагнация и в близките месеци няма перспективи за активизирането му“.

И още:

”Много ми е жалко да говоря за това, но в близките месеци не виждам перспективи за възобновяване на динамичния преговорен процес и на процеса, свързан с реализацията на нашите споразумения и договорености”.

Шматко обаче е заплашил, че българската страна не може просто да напусне проекта, както в случая с петролопровода ”Бургас-Александруполис”.

„Там ( в Белене – бел ivo.bg) са влошени колосални средства, ние сме направили сериозни разходи за оборудване. Предпочитам да остана реалист. В днешната ситуация, след това, което стана във Фукушима, реализацията на такива проекти като АЕЦ „Белене“ е възможна при еднозначна подкрепа както от правителството на България, така и при консолидирана позиция на българското общество. За съжаление, не наблюдаваме нито едното, нито другото“, отбелязва Шматко, преразказан от Медиапул.

Оставих без редакция очевидната неволна буквена грешка в оригинала, в който за вложените пари се говори като за „влошени” колосални средства. Дано да е фройдистка, т.е. подсъзнателна, но издаваща истината тази грешка. Защото „влошените” вложени колосални средства в атомния проект край Белене от страна на колоса на глинени крака в икономиката Русия, звучат като повод за възраждане на надеждата за спасение от руския шантаж спрямо България.

Интересното е, че за първи път в тази информация руски отговорен чиновник „забелязва” и го казва, че в българското общество няма единодушен ентусиазъм относно руския атомен план в България.

От: http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional