Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Внукът на Ким Чен-ир учи в колеж в Мостар, където всички го наричат “Корея”

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Танюг

Докато в Пхенян се подготвят за погребението на “любимия ръководител” Ким Чен-ир, в Мостар размишляват дали неговият шестнадесетгодишен внук, който посещава Колежа на обединения свят в града на Неретва, ще се появи в час на 16 януари заради новите обстоятелства.

Както бе заявено пред Танюг в секретариата на колежа в Мостар, Ким Хан Сол, син на най-големия син на покойния севернокорейски лидер, е отпътувал от Босна и Херцеговина на 17 декември, преди да бъде оповестена официално новината за смъртта на неговия дядо.

Колеги от местните медии твърдят, че няколко дни преди оповестяването на новината за смъртта на севернокорейския лидер, на младия Ким било съобщено, че дядо му е в тежко здравословно състояние, но той пожелал да остане в Мостар до последния ден на занятията - 16 декември, и тогава да отпътува  за вкъщи.

Колежът  на обединения свят в Мостар се посещава от около 140 студенти, от които петнадесетина са от Босна, а останалите са от около давйсет страни по света.  Внукът на Ким Чен-ир е първият ученик от Северна Корея, записан в един от тези колежи по света /само в Европа те са 13/ и пристигането му в Мостар в средата на октомври тази година привлече голямо внимание на медиите в региона, но и по света.

Колежът на обединения свят е основан през 1962 г. по замисъл на германския педагог Курт Хан, който вярваше, че със специфична система на обучение може  да повлияе за превъзмогване на религиозното, културно и расово неразбирателство и че конфликтите могат да се избегнат, ако всички млади хора по света се обединят.

Обучението е на английски език, но се учат и езиците на съседните страни.  Потенциалните студенти изпращат молба за записване в един от колежите на UWC в САЩ с обозначени две до три желани дестинации, а комисия определя в кой град  ще замине студентът. Ким Хан Сол, чиито родители живеят в Макао, избра именнно  Мостар и настояваше на тази дестинация и неговото желание бе  удовлетворено.

Колежът е настанен на третия етеж на сградата на старата мостарска гимназия, която се намира на булеварда, широката улица, която разделя хърватската от мюсюлманската част на града.  В приземния етаж и на първите два етажа се помещава гимназията в Мостар. Двугодишното обучение струва 25 000 евро, в което е включена не само таксата  за обучение, но и учебници, настаняване и храна в интернатите, които са организирани от колежа. 

В Мостар има два интерната - по един в хърватската и мюсюлманската част на града. Ким Хан Сол живе в хърватската част на Мостар, в интерната “Сушац” в Биели Бриег.

Момичетата и младежите от колежа живеят на отделни етажи в голямата частна къща на собственика Иван Сушац, която е превърната в интернат, и заедно се  хранят и учат. Повечето от тях, както твърдят  хората, които ежедневно ги виждат, са много скромни и дружелюбни и в Мостар всички ги приемат добре.

И младежите от Босна, които посещават колежа, дори и тези, чиито родители са от Мостар, живеят в един от интернатите, а по домовете си могат да ходят само през уикендите и ваканциите.

Тогава често те водят в къщи своите приятели от съседни страни и сред тях на няколко пъти на гости е бил и Ким Хан Сол, който, както изтъкват, е много весел,  лесно се сприятелява и обича да пее заедно с приятелите си.

В свободното си време младежите от колежа се събират в кафене  “Камена башта”, импровизирана в пострадала от войната къща на семейство Ландека, която се намира  близо до сградата на гимназията. Радмила Ландека е наричана от  децата “мама Рада”, тъй като тя винаги ги приема сърдечно, а когато забележи, че могат да закъснеят с връщането си в интерната  - всички трябва да бъдат по стаите си  до 23 часа, тя вика  приятеля си, таксиметровия шофьор Ремза Раимич, който ги вози за символична сума, само да им помогне.  Добре ги приемат и в заведението за сандвичи “Студент”, в което  барманите казват, че “Корея”, както наричат  Ким Хан Сол, е винаги весел, поръчва си най-големия сандвич, наричан “Комплет”, и всички чакат с нетърпение да свърши ваканцията. 

Би било добре да се върне, какво ще прави там в Корея, казват приятелите на Ким Хан Сол  в Мостар. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional