Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Южнокорейска трагедия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Себастиен Фалети от в. "Фигаро", 25 декември 2011 г.


       На пожълтялата снимка, датираща от 80-те години на миналия век, южнокореецът О Кил-нам носи очила с плътни стъкла и  тъмна пластмасова рамка и притиска в обятията си двете си дъщери. Снимката  е направена по време на ваканция насред дюните  на датското крайбрежие. С разпилени от вятъра коси голямата дъщеря, 9-годишната Хеуон безгрижно се е сгушила в обятията на татко си и се усмихва на по-малкото момиченце, 6-годишната Кюиуон. Това е една банална сцена на семейно щастие, завинаги смазано от лапите на тоталитарния севернокорейски режим
           30 години след тази снимка възрастният О Кил-нам се е вкопчил в единствената си надежда - че неговите дъщери са все още живи в севернокорейския трудов лагер Йодок, разположен северно от 38-ия паралел.
           "Преди две години бивш затворник там ме увери, че през 2003 г. те са били все още живи", разказва О  и това уверение кара пенсионирания южнокорейски икономист от Сеул да се  вкопчи в тази малка надежда.
             Той обаче дори не смее да се надява да види жива съпругата си Сук Джа, чийто 70-и рожден ден е отпразнувал сам на 10 декември.
           "Тя се е опитала да се самозапали през 90-те години", казва той, позовавайки се на разказите на бивши затворници в трудовия лагер, които са успели да избягат.
           Рядко от трудовия лагер номер 15 Йодок хората излизат живи. Лагерът е известен с името Долината на смъртта и там севернокорейският режим затваря без процес враговете на властта и ги експлоатира като роби, докато изтощението ги повали. Около 40 процента от затворниците в Йодок са починали от  глад през 90-те години, според разкази на малцината успели да избягат оттам и споделили преживения ужас пред Амнести интернешънъл.
               В тази най-ужасяваща зона на пълен контрол осъдените на принудителен труд всеки ден понасят мъчения и са екзекутирани публично, без дори да знаят какви престъпления им се приписват
           Но трагедията на семейството на О Кил-нам е още по-голяма заради чувството за вина.
           "Действах като идиот", не се поколебава да се самоупрекне този 69-годишен южнокореец. Той признава, че сам е хвърлил семейството си в устата на лъва. В средата на 80-те години младият южнокорейски изследовател, изпитващ симпатии към марксисткия режим, допуска с него да осъществят контакт агенти на Пхенян в Германия. Те му обещават бляскава кариера в Северна Корея и преди всичко лечение на хепатита, разяждащ по онова време младата му съпруга. В замяна на тези обещания О Кил-нам трябва да избяга със семейството си на Север. На 8 декември 1985  г. в последните години на Студената война О и семейство му изпълняват условието и пристигат в Пхенян. Само няколко дни са
им необходими, за да осъзнаят, че са паднали най-наивно в клопка. Цялото семейство на О е изпратено в лагер за превъзпитание, за да изучава идеологията на режима. После севернокорейските тайни служби поверяват на О една много специална мисия  - да се върне в родината си, да  съблазни други
 южнокорейци от левицата и да ги примами в социалистическия рай на Севера. Пропагандната война на Корейския полуостров по това време е в разгара си между Севера и Юга, съюзника на САЩ.
       Преди да тръгне на отговорната мисия, съпругата на О му казва: "Действай сякаш нас ни няма" и го умолява да използва единствения си шанс да избяга от севернокорейския ад. О Кил-нам си спомня за последния ден, в който вижда жена си. На 21 ноември  1986 г. той успява да избяга в Дания. За наказание режимът в Пхенян праща в трудов лагер съпругата и дъщерите му и се опитва да го шантажира. Пхенян му изпраща снимки и писма на семейството  му в опит да го убеди да се върне. Отчаян през 1993 г., О Кил-нам пише писмо на Ким Чен-ир, в което го умолява: "Върнете жена ми и дъщерите ми". Но напразно.
       Тогава през 2001 г. О се впуска в последна офанзива. Започва кампания за информиране на международната общност за своя случай и за подтикване на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да разгледа проблема му. През есента на същата година усилията му бележат напредък и той  е приет във Вашингтон от американския специален пратеник за Северна Корея Робърт Кинг. Германската дипломация пък обещава на О да повдигне въпроса за семейството му пред Пхенян.
       Тази нова стратегия на О е породена от липсата на напредък по въпроса от страна на Сеул, чиито отношения с Пхенян са в задънена улица. Министърът на националното обединение на Южна Корея  Ю У-ик е съпричастен с О заради семейната му трагедия, но много южнокорейци гледат подозрително на този мъж, който е избягал на Север, а после е   изоставил там семейството си.
       "Случаят на О Кил-нам е много деликатен. Ние отдаваме приоритет на отвлечените от Севера южнокорейци", признава южнокорейски дипломат. Все още 400 южнокорейци, отвлечени от агенти  на Севера, се намират в затвори северно от 38-ия паралел.
       Така че на О не му остава нищо друго освен последната снимка на семейството му. Тя е направена насред снега в трудовия лагер Йодок. На нея се виждат съпругата и дъщерите му, отслабнали и вперили в него поглед.
       "Когато ги гледам, сякаш цялото небе се сгромолясва върху мен", споделя О.

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional