Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветлин и цветанушките

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Атанас Чобанов, http://www.bivol.bg/


Фото: Надежда Чипева, Дневник

Цветлин Йовчев ще стане шеф на кабинета на новоизбрания президент Росен Плевнелиев. За бившия контраразузнавач "номер едно" има и по-подходящ пост от тази синекура, например да замени шефа на външното разузнаване Кирчо Киров, определен като "подлизурко" от американския посланик. Но щом е приел и мисли, че ще е полезен на мястото на разследвания от ДАНС ген. Никола Колев, той си знае.

Бих предложил Йовчев за ченге на годината. Бързо се забрави достойната му постъпка да подаде оставка като шеф на ДАНС след скандала със записите, разкрили премиерския и президентския патронаж над фабриката на един крадец на акциз: Мишо Бирата. Оставка незаслужена, защото основният виновник беше не Цветлин, а Цветанушка...

Оставка от такъв пост и при такива обстоятелства е толкова рядко явление в България, че трябва да се припомня и дава за пример при всеки повод. Йовчев може да бъде похвален и за други дела. Той овладя ДАНС, превърната от Алексей Петров в рекетьорска банда. Изгони от България няколко агента на СВР, занимаващи се с препиране на натрупаното от руската мафия и руските разведки. При това един от тях, издирваният от Интерпол за тежки престъпления Костя Циганов, беше направен български гражданин с благословията на ДС-кадъра Иван Драшков и переше пари с покупки на дипломатически имоти от брат му Петър Драшков. Доста решителен и безкомпромисен е бил Йовчев като шеф на ДАНС, за да предприеме такъв ход.

Цветлин Йовчев има и спорни моменти в биографията си. "Приятелските" му разговори с шефа на Апелативния съд Пенгезов никак не са за хвалба. Недоумение предизвиква и увлечението на Йовчев по псевдонауката Невролингвистично програмиране (НЛП), както личи от цитираната от него литература. Покрай президента, който е бивш астролог, тези квазиакадемични интереси на шефа на кабинета могат да се развият и обогатят. Няма лошо, стига да не застрашат националната сигурност.

Накратко, Цветлин Йовчев беше позитивен и сериозен елемент, бяла врана на фона на калинките и цветанушките, изпъстрили управлението. Дори имам подозрение, че той си подаде оставката като протест срещу варварското изтръгване на признания от подчинения му whistleblower, презаписал "Ало, Ваньо" с диктофон от слушалките на възпроизвеждащия компютър. Казват, че разпитващите малко се престарали и му счупили капачката на коляното.

Какво се чудите? Това да не ви е шпионски филм със "серуми на истината" и психологическа обработка? Това е страна, управлявана от дива балканска мутра, трафикант на амфетамини. В тази страна главното ченге е Цветанушка... 

Толкова могат цветанушките. Не могат например да докажат, че откупът-дарение за Ангел Бончев е отишъл при свързани с Алексей Петров - Трактора лица. Това упражнение е постижимо за всеки що годе грамотен разследващ журналист, а за тях не е.

Сигурно защото става с четене, а не с поголовно подслушване и... с теслата по кокалчетата.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional